Ulnaris alagút-szindróma

Kérdés

Bal kezemen ulnáris alagút syndromát állapitottak meg. 69 éves vagyok, egy nem túl biztató eredményű műtétre nem vállalkoznék. Gyógytornával segithetnék a kezemen?

Válasz

A carpalis alagút szindrómában a csontos-szalagos alagútban futó ideg nyomás alá kerül és a fájdalom végig fut az ideg lefutása mentén. A nervus ulnaris ideg összenyomatása, sérülése miatt karomkéztartás alakul ki, azaz a II-V. ujjak ujjperceit nem tudja kinyújtani, bekarmolt helyzetben maradnak. A kéz érző és mozgató működése is károsodik.

Kieső érző funkciók:
- tapintásérzés csökken a gyűrűsujj, kisujj tenyéri felszínén
- tapintásérzés csökken a középsőujj közepétől, gyűrűsujj, a kisujj háti felszínén
- hőérzés csökken a tenyér belső oldalán
- zsibbadás a IV-V. ujjon, a kéz és alkar kisujj felőli oldalán

Kieső motoros funkciók:
- a mutatóujj, középsőujj, gyűrűsujj, kisujj alapízületei túlfeszített helyzetben, az ujjpercek hajlított helyzetben vannak
- a kézközépcsontok közti izmok sorvadtak, ún. csontvázkéz, az ujjakat terpeszteni és összezárni nehézkes
- a kisujj eláll, nem zár a mellette levőhöz
- nem tudja kezét erősen szorítani, a kéz fogóereje csökkent
- hüvelykujj gyenge, nem tudja közelíteni a mutatóujjhoz
- csuklót nem tudja hajlítani

A műtét célja az ideg nyomás alóli felszabadítása, és az érző és mozgató funkciók megtartása, visszaszerzése. A kézidegsérültek gyógytorna általi rehabilitálhatóságát nem a funkcióveszteség foka dönti el, hanem az érző-mozgató működés visszaállíthatósága.

Az ízületi zsugorodás kialakulását a gyógytornában az ízületek passzív mozgatásával és a megfelelő fektetéssel tudjuk megelőzni. Nervus ulnaris sérülteknél az alapízület nyújtott, az ujjpercek hajlított zsugorodása alakul ki. Rugós sínnel tudjuk biztosítani az optimális helyzetet.

A zsugorodás oldására kiváló a szakember által végzett manipulációs kezelés:
- Az ízületi felszínek széthúzása és visszaengedése hosszanti irányban.
- Az ízületi felszínek húzása mellett, azok egymáson való elmozdítása haránt irányban.

Az izmok karbantartására, a sorvadás lassítására szelektív ingeráram kezelés szükséges szakember irányításával.

Az ínhüvelygyulladás kezelésében a pihentetés (fásli, sín), a hideg vizes borogatás, hűtés mellett óvatos mozgatásra, a hüvelykujj ízületeinek "járatására", az ujjmozgató inak nyújtására is szükség van. A közepesen meleg hőfokú vízben (31-33 fokos) végzett csukló-kéz-ujj tornával jól csökkenthető a fájdalom, és javítható a felszaporodott folyadékgyülem-transzport. Ellenjavallt a forró víz és a közvetlen jégpakolás.

A balneoterápiában a hatékonyság alapján kénes-szulfátos gyógyvizes fürdőt (Mezőkövesd, Harkány, Hévíz) alkalmaznak ízületekre gyulladáscsökkentési céllal.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink