Sudeck szindróma, reflex-disztrófia, kéz-váll szindróma

Kérdés

Mitől alakul ki a Sudeck dystrophia? Hogyan előzhető meg a kialakulása?

Válasz

Elhúzódó töréskezelés és tartós fájdalom, gyulladás, többször ismételt orvosi repozíció, rossz gipszkötés, túlzott hőhatás következtében neurovegetativ zavar, helyi vérellátási zavar, anyagcserezavar alakul ki a sérült végtag disztális részén, későbbi foltos csontsorvadást, funkcióromlást okozva. Ez a Sudeck szindróma.

1. Ha törés után a kezdeti tüneteket észleljük - a végtagrész terhelésre fokozódó fájdalma, a bőr melegebb, száraz, vörös - akkor az addigi terápiákat függesszük fel, a végtagot pihentessük, tegyünk rá hideg vizes borogatást. Fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés indokolt. Tilos mindenféle melegkezelés!

2. Ha a sérült végtagrész hideg, nyirkos, vöröses-szürke színű, nehezen mozog, de a fájdalom csökkent, akkor hideg-meleg váltófürdővel, értornával, értágító gyógyszerrel, kötőszöveti masszázzsal (medencemenet!) kezeljük.

3. Ha a Sudeck atrophia a gyógyulás útjára lépett, akkor a fájdalom tovább csökken, az ízületek mozgása javul, a duzzanat megszűnik, de izomgyengeség, ízületi zsugorodás marad vissza. Ilyenkor óvatosan, kíméletesen, de újra folytatni kell a mobilizációt, funkciójavító gyógytornát egészen addig, míg a funkció teljesen helyre nem áll. Melegkezelések, fizikoterápia ilyenkor már alkalmazható.

Legjobb a Sudeck atrophia kialakulását megelőzni, mert az elhúzódó töréskezelés csak maradványtünetekkel gyógyul.
Teendők:
- szakszerű és gyors orvosi repozíció
- helyes és megfelelő ideig történő rögzítés
- a felesleges fájdalom mellőzése, kíméletesen végzett gyógytorna /törés után az első 6-8 hétben soha nem forszírozzuk a fájdalmas nyújtást(!) csak később, jó csontgyógyulás esetén/
- mellőzzük törés után a forró fürdőt, masszázst
- időben ismerjük fel és stádiumnak megfelelően kezeljük a folyamatot

A beteg tűrőképességének feltárása, az optimális inger kiválasztása és fokozatos, körültekintő adagolása a gyógytornász kiemelt feladata!

Arndt-Schutz szabály: Az aktív funkcionális kezelés nem hoz eredményt, ha túl kicsi ingert vagy nem adekvát regenerációs ingert alkalmazunk. Ha túl erős az inger, káros következményt - pl. álízület, Sudeck szindróma - hoz létre!
A szöveti regeneráció alapja a saját specifikus inger: az izomnak az összehúzódás, a csontnak a terhelés, az ínnak a feszülés, a porcnak a nyomás.
Az ingerelhetőséget az aktuális állapot határozza meg, melyet tapasztalati úton vizsgálattal határozunk meg.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink