Orsócsont darabos törés

Kérdés

Október végén elestem, eltörött a jobb csuklóm. A radius darabos, ízületbe hatoló törését állapították meg. Nov. 3-án megműtöttek. Lemezes, csavaros, ún. szögstabil rögzítés történt. A műtét után két héttel lekerült a gipsz. Megfelelő hegkezelés és gyógytorna következett. Heti két gyógytorna a helyi rendelőben, és otthon is végzem naponta többször.

A műtét óta melegebb a jobb kezem, mint a bal. Csak minimális mértékben, már nem duzzadt. (Régebben volt a lábfejemen Sudeck, tudom, hogy milyen. Az nagyon durva volt, össze tudom hasonlítani.)
Észrevettem, hogy a gipszlevétel után a kézháton erősebb szőrnövekedés volt látható. A bőr az I. és II. ujjnál a kézháton fényesebb. A hüvelykujjnál a tenyéri oldalon a tenyérpárna kezd laposodni, sorvadni. Az I-II ujj között is sorvadt az izom. Alig érzem a hüvelyk- és mutatóujjamat. A tapintás is nagyon rossz. Az orvos nemigen szól hozzá a dologhoz. Türelemre int, és azt mondta legutóbb, hogy igyekszik minél előbb eltávolítani a lemezt a csuklómból. A gyógytornán már nem merem felhozni ezt, mert türelmetlennek tartanak. Ne aggódjak! A hüvelykujjfeszítő ínszalagja annyira feszes, hogy a sokszor úgy érzem bármikor elpattanhat, főleg a torna közben. Az ín a kéztőcsontok és csukló találkozásánál egy ponton fájni is szokott, mikor a csuklómat a kisujj felé fordítom.

Január közepén lesz egy kontroll rtg. Nagyon idegesít, hogy csak nagyon tompán érzek a két ujjammal. A jobb kezemről van szó, gondolom ez érthető. Gyógyszert, ingeráram kezelést nem kaptam. Próbálok szedni E-vitamint , C-vitamint, Milgammát, kurkumát, Calcitirót és orbáncfűteát iszom. Mivel tud biztatni? Mikor várható javulás?

Válasz

Az egyik ideg (nervus medianus) tartós nyomása okozhat érzészavart, érzéskiesést a hüvelykujjban, mutatóujjban és középső ujjban.

Objektív és szubjektív érzésvizsgálatokkal lehet megállapítani a panaszai eredetét. Az előző vizsgálat a ninhidrin és a bőrellenállás teszt, az utóbbi a Pick up felszedési próba, tű-ecset próba és a két pont diszkrimináció vizsgálata. Pozitív eredmény esetén orvosi konzultáció alapján felszabadító műtét lehet szükséges. Erős izomsorvadás esetén szelektív ingeráram kezelés kell a gyógytornán kívül.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink