Nervus ulnaris idegsérülés, karom kéztartás

Kérdés

Évtizedekig ütvefúrógéppel dolgoztam, a csuklóm rengeteget fáj éjszaka, reggelre duzzadt. Korábban rázogatásra, nyomkodásra csökkent a panasz, mára felfelé és lefelé is zsibbad és gyengül, minden kiesik a kezemből. Műteni fogják, diagnózisa Guyon alagút-szindróma, ulnaris lézió. Hogy tehetem újra használhatóvá a kezem?

Válasz

A perifériás idegsérülés tünetei közé tartozik a beidegzett izmok bénulása és a beidegzett területek érzészavara.
A carpalis alagút szindrómában a csontos-szalagos alagútban futó ideg nyomás alá kerül és a fájdalom végig fut az ideg lefutása mentén. A nervus ulnaris ideg összenyomatása, sérülése miatt jellegzetes kéztartás alakul ki. Ez a karomkéz, azaz a II-V. ujjak ujjperceit nem tudja kinyújtani, bekarmolt helyzetben maradnak.

A kéz érző és mozgató működése is károsodik.

Kieső érző funkciók:
- tapintásérzés csökken a gyűrűsujj, kisujj tenyéri felszínén
- tapintásérzés csökken a középsőujj közepétől, gyűrűsujj, a kisujj háti felszínén
- hőérzés csökken a tenyér belső oldalán
- zsibbadás a IV-V. ujjon, a kéz és alkar kisujj felőli oldalán

Kieső motoros funkciók:
- a mutatóujj, középsőujj, gyűrűsujj, kisujj alapízületei túlfeszített helyzetben, az ujjpercek hajlított helyzetben vannak
- a kézközépcsontok közti izmok sorvadtak, ún. csontvázkéz, az ujjakat terpeszteni és összezárni nehézkes
- a kisujj eláll, nem zár a mellette levőhöz
- nem tudja kezét erősen szorítani, a kéz fogóereje csökkent
- hüvelykujj gyenge, nem tudja közelíteni a mutatóujjhoz
- csuklót nem tudja hajlítani

Az ízületi zsugorodás kialakulását az ízületek passzív mozgatásával és a megfelelő fektetéssel tudjuk megelőzni. Nervus ulnaris sérülteknél az alapízület extenziós, az ujjpercek flexiós kontraktúrája alakul ki. Figyeljünk oda, rugós sínnel tudjuk biztosítani az optimális helyzetet.

A zsugorodás oldására kiváló a manipulációs kezelés:
- Az ízületi felszínek széthúzása és visszaengedése hosszanti irányban.
- Az ízületi felszínek húzása mellett, azok egymáson való elmozdítása haránt irányban.

Az izmok karbantartására, a sorvadás lassítására mihamarabbi szelektív ingeráram kezelés szükséges szakember irányításával.

A fogás és érzés elválaszthatatlan funkciók. A szenzitív működés fejlesztést igényel, mert a sérültek az érzéshiány miatt úgy fognak meg forró tárgyakat, hogy közben égési sérüléseket szereznek. Ilyenek pl. forró víz, tűzforró teás bögre, cigaretta, télen fagyási sérülések. Hívjuk fel a beteg figyelmét, hogy kezük "vakságát" szemkontrollal kövessék, segédeszközökkel pótolják pl. kesztyű használata konyhai munkánál, az ép kéz aktívabb szerepvállalása szükséges.

A kézidegsérültek rehabilitálhatóságát elsősorban nem a funkcióveszteség foka dönti el, hanem a szenzomotoros rekoordinálhatósága.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink