Kulcscsonttörés utáni zsibbadás és fájdalom

Kérdés

November 17-én eltörött a kulcscsontom. December 18-án levették a rögzítőkötést, és azóta egyfolytában zsibbad a vállamtól lefelé egészen a tenyérig, a tenyerem és az ujjaim is. Ha kimegyek a hidegre, akkor teljesen lezsibbad a kezem.

Mondta az orvosom, hogy nem olyan jól forrt össze és lett egy kis púp ott. Hatalmas szúrásokat érzek, a könyöknél belenyilall valami nagyon nagy fájdalom. A fájdalomcsillapítót egyfolytában szedem és valami krémet kaptam, izomlazítót, azzal kenegetem. Nem használ. Orvosom szerint lehet, hogy el kell mennem az idegosztályra, mert valami nyomja az ideget. Kérném szives válaszát mire számithatok, mert a fájdalmam nem enyhül egyáltalán.

Válasz

Víz alatti gyógytorna, aktív és passzív (száraz) mozgásterápia, valamint fizikoterápiás kezelések, étrendben pedig a magas kálciumtartalmú és alacsony foszfáttartalmú ételek, italok segítik a callusképződést, ezáltal a gyógyulást.

Kezdetben bizonyos mozgások fájdalmasak (pl. 90 fok fölé karemelés, törzs előtt ellenoldalra átnyúlás). Egy ideig kerülje a kézre támaszkodást, feszítést, emelést.
Amennyiben tartós nyomás alatt áll az ideg és gyógytorna hatására sem gyógyul, akkor nincs mire várni, műteni kell.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink