Kulcscsonttörés utáni callusképződés

Kérdés

Feleségem három hónapja súlyos balesetet szenvedett. Életkora 61 év. Sorozat bordatörése volt a jobb és bal oldalon, eltörött az L-II-es csigolyája, amit csavarozással rögzitettek, valamint a kulcscsontja, amit tűződróttal rögzitettek. Problémája csak a kulcscsontjával van, mert a röntgenfelvételen callusképződés nem látszik. Gyógytornára járt már a baleset után két héttel és azóta is.
Kérdezném a torna hasznos-e ilyen esetben és milyen gyógyszerekkel vagy étrenddel segíthető elő a callusképződés? A tüződrótot mikor lehet kivenni a vállából, mert úgy érzékeli, hogy ez zavarja a mozgásban. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

A tört végek közt ha nagy a távolság, nem tud összecsontosodni. A tűződrót akadályozza meg a tört részek eltávolodását, elmozdulását. Amig össze nem forrt a csont, addig mindenképp bent kell tartani. A víz alatti tornán és aktív mozgásterápián kívül a magas kálciumtartalmú és alacsony foszfáttartalmú ételek, italok segítik a callusképződést.

Az első hónapban sok mozgás fájdalmas. Egy ideig kerülje a 90 fok fölé való karemelést, a törzs előtti ellenoldalra történő átnyúlást, kézre támaszkodást, feszítést, emelést. Ezek a törésre húzó- és nyomóerőként hatnak, és álízület kialakulásához vezethet.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink