Könyök zúzódása kislánynál

Kérdés

9 éves lányom kb. 1 hónapja ráesett a karjára. Könyöke zúzódott, nem tört el. Sebészorvos tanácsára egy hétig felkötöttük kendővel a karját derékszögben. Mára, úgy tűnik, meggyógyult. Viszont nem tudja olyan mértékig sem kinyújtani egyenesre, sem behajlítani ezt a karját, mint a másikat. Ha próbálja teljesen felhajlítgatni a vállához, akkor fájlalja. Érdeklődöm, hogy milyen gyakorlatokat érdemes végeztetni vele, hogy újra a régi legyen? Ha fáj a könyöke tornáztatás közben, akkor is folytassuk? Mennyi idő után várható a javulás? Válaszát köszönöm.

Válasz

A könyök rendkívül érzékeny, ezért csak kíméletesen, óvatosan szabad kezelni. Zúzódás esetén is sérülhetnek a lágyrészek (szalagok, izmok, ínak, ízületi tok). A mozgást erőltetni fájdalom mellett nem ajánlott.

Az lenne helyes most, ha vízben tornázna és/vagy száraz tehermentesített aktív tornát végezne néhány hétig.
Érdemes lenne tapasztalt gyógytornásznak megmutatni és személyes segítségét kérni. Amennyiben ennek valamilyen akadálya lenne, a következőket tanácsolom:

Álljon max. 34 fokos vállig érő vízben a tornához, minden gyakorlatott tízszer ismételjen:
- vállérintés tenyérrel, majd karnyújtás vissza test mellé lefordított tenyérrel
- test mellett a kar, a tenyér előre nézzen, és a hüvelykujjat csuklóból felfelé emeli és lazít
- test mellett a kar, a tenyér előre nézzen, és a kiskujjat csuklóból lefelé viszi és visszahozza
- úszás

Vezetett aktív száraz tornához ajánlás:
Ön álljon a kislánya mellé a sérült oldalról. Egyik kezével az ő könyökét, másikkal a kezét fogja meg úgy, hogy az Ön hüvelykujja a tenyerében legyen, és enyhe tengely irányú kihúzással tartsa meg. Lassan hajlítsa be a könyökét - a húzást tartva - a fájdalom határáig és lassan kinyújthatja. Ismételje néhányszor.

Továbbá gyakran lengesse napközben test mellett lazán, könnyedén a karját.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink