Kisujj, gyűrűsujj feszítőin sérülése

Kérdés

Tíz napja egy esés következtében hátratörtem a jobb kis- és gyűrűs ujjam. Az első héten az ujjaim és a kézfejem is be volt dagadva. Elmentem vele a kórházba, ahol megröntgenezték és megállapították, hogy nem tört el, így csak bandázs kötést kaptam és viseltem az első héten. A dagadás csökkenését követően a kisujjam bütyök melletti ujjpercénél és a tenyerem egy részén véraláfutás volt látható, ami lassan kezd felszívódni, de még látható.

A problémám ott jelentkezik és ebből következtetek a sérülésre is, hogy a kisujjam mozgatása nem igazán megy könnyen, teljesen más érzés mint volt, egy sima kézmosásnál is szinte bénának érzem.

Először (feltételezem a duzzanattól) teljesen be volt görbülve mindkét ujjam napokig. Majd amikor egy hét után levettem a bandázst és próbáltam óvatosan mozgatni, azt tapasztaltam, hogy nem tudom ökölbe szorítani a kezem és az ujjaimat kinyújtva visszafeszíteni sem a kezem. A két sérült ujj bütyökje között meg van némi duzzanat, mert ott kis feszülést érzek, de a tapintása nem fáj. Az óvatos mozgatás-masszírozás hatásra az ökölbe szorítás már megy, bár a kisujjam síkja még egy picit fentebb van mint a többi ujjam. A kézfejem hátrafeszítésénél viszont a kisujjam enyhén görbe marad, nem tudom kiegyenesíteni önerőből, de olyan érzés mintha a tenyeremben is lenne egy kis görbület (ha a másik, ép kezemmel hasonlítom össze).
Mivel teszek neki jobbat? Ha pihentetem vagy ha picit mozgatom, tornáztatom?

Válasz

A gyakori tornáztatás javítja az ujjak vérellátását, de túlterhelni nem szabad.

  • összes ujját hajlítsa be lassan és nyújtsa ki óvatosan 10x
  • az összes nyújtott ujját terpessze szét majd zárja 10x
  • a hüvelykujját hajtsa rá a kisujjra és vigye vissza 10x
  • alkart fordítsa ki, hogy a tenyere felfelé nézzen, majd fordítsa vissza tenyérre 10x
  • könyöktámaszban érintse meg a vállát, utána nyújtsa ki a könyökét 10x

Összevarrt ujjú cérnakesztyűvel is lehet edzeni. Kivitelezése házilag úgy oldható meg, hogy egy kesztyű ujjainak a végére 6-8 mm-es gumiszalagot, a csukló felett tenyér felől pedig gombot kell felvarrni. A kesztyű szárát rögzítse rugalmas pólyával a csuklójára, a gumiszalagokat húzza rá a gombra, ekkor az ujjak hajlított helyzetbe kerülnek. Innen lassan nyújtsa ki az ujjait, tartsa 3-5 mp-et, és lassan engedje vissza!
Langyos vízben ujjait hajlítsa és nyújtsa véghelyzetig, nyújtott helyzetben terpessze szét őket! Fekete nadálytő krémmel kenje naponta!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink