Kéztorna karomállásban lévő kézhez

Kérdés

Férjem hét hónapja esett át egy stroke-on. Már kétszer volt kórházban rehabilitáción. Sajnos nem tudja felidézni az ottani gyógytornáját, mivel a beszédközpont is érintett. Pedagógus vagyok, testnevelést is tanítok, de ez egészen más. Eddig nem nagyon találtam olyan gyakorlatokat otthonra, amivel kezének karomállásán javítani tudnánk. Kérem adjon néhány használható ötletet. Köszönöm szépen.

Válasz

Érdemes az ujjat a pihenési időkre sínezni ujjrögzítővel reflexgátló helyzetekben. A kar legyen nyújtott helyzetben, a tenyér nézzen felfelé, alsó végtagja térdben hajlítva.

Kombinált termoterápiával jól előkészítheti a tornát. Ennek menete: ujjra és kézhátra, extenzor izmokra jeget, jégnyalókát tegyen, ezzel egyidejűleg meleg pakolást az ujjhajlító izmokra, flexorokra.
A görcsös kéz kinyitásának technikája: a csuklót lefelé nyomom, ezáltal a kézfeje megemelkedik. Egyik kezemmel benyúlok a tenyerébe, másik kezemmel az MCP ízületet (kézközép-ujjperc közti ízület) a kézháti oldalon nyomom lefelé, így már könnyen kinyúlnak a görcsös ujjak.
Továbbá a passzív mozgatás, vagy a tenyéri felszínen, az I-II. kézközépcsont közötti hosszanti simítás, és a nyújtás is erős spazmusoldó inger a felső végtagon.

A manipuláció fejlesztése egykezes, kétkezes, eszközös mozdulatok gyakoroltatásával valósul meg.

Egy kézzel végezhető mozgások válogatott gyakorlatai:
- csörgő, sípoló játékok marokra fogása, megszólaltatása
- öt ujjal megfogott tárgyak rakosgatása, átpakolása dobozból,dobozba
- szemcsés anyagok közt turkálás marokkal hüvelykujj tenyér felé fordításával (búzadara, rizs, üveggolyók, kavicsok)
- három vagy két ujjal felszedeget, átpakol apróságokat (kukoricaszem, gyöngy, pálcika, korong, papírdarab, csipesz, gyurma) - a nagyobbtól a kisebb felé haladunk(!)

Két kézzel végezhető mozgások válogatott gyakorlatai:
- egy tárgy gyűrögetése, csavarása, hajlítgatása, hajtogatása (kendő, párna, papír, babzsák)
- két tárgy összeillesztése, egyberakása, egymásra helyezése ( formaegyeztető táblák, kockaépítés, gyufásdoboz nyitás-csukás, karika botra fűzése, csavarozás, Montessori torony és edények, golyó zsinórra fűzése)

Eszközhasználat fejlesztése:
- festékbe mártott tenyérrel lenyomat készítése papíron
- festékbe mártott mutatóujjal rajzolni papíron (pötty, gombóc, vonal)
- három ujj közé fogott szivacsot márt festékbe és jeleket hagy felületeken
- ecsetet fog három ujjal, festékbe mártva rajzol vele
- vastag zsírkrétával, vastag filccel ugyanez.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink