Ínszalag zúzódás

Kérdés

Nekem a jobb vállam ínszalagja zuzódott meg, majdnem elszakadt. Sajnos nem tudom megoldani, hogy gyógytornára járjak. Milyen mozgásgyakorlatokat végezzek, amivel elérhetem a gyógyulást?

Válasz

Sérülésspecifikus edzéstervet összeállítani fizikális vizsgálat és pontos diagnózis nélkül felelőtlenség lenne bármely szakember részéről. Fontosak a szalagsérülés helyéről ismert információk, instabilitási teszt, izomerővizsgálat, járulékos mozgások vizsgálata, fiziológiás humeroscapuláris ritmus vizsgálata.

Ami biztos, arról szedem össze javaslataim.
Akut megrándult ízületet nyugalomba kell helyezni, a kart fel kell kötni. A pihentetésen kívül a duzzanatot és a fájdalmat kenőcsök enyhítik. A hideg vizes borogatás jó hatású.

Otthoni alapgyakorlat: kampóra, ablakkilincsre vagy bordásfalra akasztott zsinór húzása háttal állva nyújtott könyökkel, falhoz simítva a karokat. Ez aktív, tehermentesített, rányújtásos gyakorlat.

A nyugalmi fájdalom esetén hideg vizes borogatás, kriogél, tehermentesített mozgatás, gyulladáscsökkentés javasolt. Tilos a szauna, 26-30 fokos vízben ússzon.

A nyugalmi fájdalom megszűnte után fokozatos izomerősítés javasolt.
Kezdetben vállérintéssel, hajlított könyökkel előre emelés, oldalra emelés, hátraemelés, könyökkörzés előre indítva, majd hátra. Víz alatti torna, úszás igen jótékony a váll rehabilitációban.

Vállsérültek válogatott gyógytorna gyakorlatai:

Támla nélküli széken ülve, mindkét karral végezze 5-6-szor.
- Karok lazán test mellett lógva. Nagy lélegzetvétellel, lapockazárással kiegyenesedik, tenyerét előre fordítja. Kilégzéssel karját kisujj vezetéssel test mögé viszi, ellazít.
- Összekulcsolt karok ölben pihenve, sérült az ép tetején, egyik kéz a másik könyökét fogja. Kulcsolt karokat magasra emeli, megtart, majd ölbe vissza engedi lazítva.
- Váltott karral "hátmosás", arc előtt hátra nyúlva keresztbe a lapockáig.
- A tenyereket tegyük csípőre (négy ujj előre-, hüvelyk hátra néz), könyököket előre-hátra mozgatva nyitjuk-zárjuk a lapockákat.
- Kéz a vállon, könyököket oldalra emeli, kezeket fejtetőre teszi, megtart, majd a karokat magasba nyújtja fül mellett, megtart, vissza teszi fejtetőre, megtart, vissza vállra, és ellazít.
- Kezeket a dereka mögött összekulcsolja. A sérült kéz elhúzza az épet oldalra az ép ellenállása ellenében, majd az ép húzza el a sérültet a saját oldalára, a sérült ad ellenállást.
- A sérült kéz az ép oldali könyököt fogja meg egyszer a háta mögött, majd a feje fölött.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink