Erőltetés miatti púp a csuklón

Kérdés

Kisfiam 5 éves lesz hamarosan. Sajnos az édesapja kalapácsával, fogójával játszott és túlerőltette a csuklóját. A jobb csukló belső felén a hüvelykujj meghosszabbításában keletkezett egy erőltetés miatti kemény púp. Flectorral és árnikával kenegettem, még kenem árnikával és burow krémmel, illetve burow oldattal borogatjuk éjszakára és fáslizzuk. Sebész műtené, de mivel családban többünknek volt hasonló - igaz felnőtteknek -, ezért még várunk.
Szeretném kérdezni, hogy tudunk-e még valamit tenni, esetleg torna vagy bármit, hogy elkerülhessük a műtétet? Szíves segítségét előre is köszönjük.

Válasz

Az ínhüvelygyulladás, tömlőgyulladás kezelésében a pihentetés (fásli, sín), a hideg vizes borogatás, hűtés mellett óvatos mozgatásra, a hüvelykujj ízületeinek "járatására", az ujjmozgató inak nyújtására is szükség van. A közepesen meleg hőfokú vízben (31-33 fokos) végzett csukló-kéz-ujj tornával jól csökkenthető a fájdalom, és javítható a felszaporodott folyadékgyülem-transzport a bursából. Ellenjavallt a forró víz és a közvetlen jégpakolás.

A gyulladásos eredetű letapadás miatt gyakran kiújul a bursitis (tömlőgyulladás). Makacs esetben szóba kerülhet a műtéti eltávolításuk, de még sebészi beavatkozás után is kiújulhat, ha a kiváltó okok továbbra is fennállnak.

Ajánlott vízi tornagyakorlatok:
- ujjhajlítás - kinyújtás
- ujjkörzés egyesével, nyújtott ujjal
- ujjterpesztés - zárás
- csuklókörzés, integetés oldalra, majd le-fel

A balneoterápiában a hatékonyság alapján kénes-szulfátos gyógyvizes fürdőt (Mezőkövesd, Harkány, Hévíz) alkalmaznak ízületekre gyulladáscsökkentési céllal.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink