Disztális bicepsz ín szakadás

Kérdés

Négy hete leszakadt az alkarcsontról a bicepszín, 3 hete műtötték (lyukat fúrnak az alkarcsontba, megvarrják az inat, a zsinórt áthúzzák a 2 lyukon), tegnap vették le a gipszet. Kerestem a neten videot, képet gyógytorna gyakorlatokat erre asérülésre, nem találtam. Az alkaromat nem igazán birom forgatni, a könyököm még nem merem kinyújtani - normálisak ezek az érzések? Milyen gyakorlatokat javasolnának? Jó-e rá a fizikoterápiás kezelés?

Válasz

A felsorolt tünetei a kórelőzményeknek megfelelnek. Mellőzze a masszázst, forró fürdőt, meleg kezeléseket, a szakszerűtlen gyógytornát, fizioterápiát, a felesleges fájdalmat! Törés után az első 6-8 hétben csak kíméletesen végzett gyógytorna és hideg vizes borogatás megengedett. Nem forszírozzuk még a fájdalmas nyújtást.

Izom-, ínszakadás posztoperatív ellátásában, a korai rehabilitációs szakaszban veszélyesnek tartom az öngyógyítást. Ha sebészorvosa nem irányította volna gyógytornászhoz, helyette is javaslom, hogy keresse fel a körzeti rendelőintézetük ambuláns gyógytornászát!

A szükséges terápiát, az optimális gyakorlat kiválasztását és fokozatos, körültekintő adagolását a szakember a beteg aktuális állapotához igazítja.
Ha tanácsaim megfogadja, megelőzheti a leggyakoribb szövődmény, a Sudeck atrophia kialakulását.

Az első 6-8 hétben csak óvatosan, főleg passzív és vezetett aktív gyakorlatokat végezzen. A víz alatti gyógytorna is jelentősen csökkentené a fájdalmat és a mozgásbeszűkülést. A javulás függvényében egyre több aktív, később súlyzós gyakorlatokat is lehet alkalmazni.
A hideg vizes borogatás torna közben pár percre, torna végén és este tíz-tíz percre feltehető. Ebben a fázisban ezt tartom jobbnak, akut esetben a jegelést.
A szelektív ingeráram kezelést akkor alkalmazzuk, ha az izomerő 3-as vagy annál gyengébb egy adott izomban. Ezt szakember tudja megvizsgálni. A gipsz okozta izomgyengeség rövid idő alatt valamilyen szinten "magától" is rendeződik. Ha ideget nyomott el a gipsz, akkor szükséges ingeráramkezeléssel gyorsítani a gyógyulást.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink