Szakdolgozat, neurológiai- ortopédiai téma

Kérdés

Szeretném a segítségét kérni szakdolgozat ügyében. Harmadéves gyógytornász hallgató vagyok Pécsen, s most kell témát választani. Engem a cerebral paresises gyerekek érdekelnének, illetve ennek ortopédiai vonatkozása. Arra gondoltam, hogy azokat az illetőket vizsgálnám, akiket nem kezeltek, vagy nem volt sikeres és műteni kellett. Szeretném megkérdezni, hogy ma milyen műtéteket végeznek, s érdemes-e ezt vizsgálni? Esetleg tudja-e, hogy Pécsen kihez érdemes fordulni ilyen ügyben segítségért? Köszönöm.

Válasz

Érdemes ezt a területet vizsgálnia. Két hete éppen Pécsett tartottak egy nemzetközi konferenciát 36 országból érkezett neurológusok, Little-kór kutatók, neves szakemberek, többek között a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekneurológusai. A konferencián európai adatbázis létrehozását tűzték ki célul, mely lehetőséget nyújt a cerebralis paresis betegek vizsgálatára. Az említett intézményben Ön a szakdolgozati vizsgálati eredménye által segíteni tudná az adatbázis bővítését. Első körben dré. Hollódy Katalin osztályvezető docens asszony segítségét kérném a PTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikán.

Az ortopéd műtétek az élet különböző szakaszaiban lehetségesek, amelyek a kialakult deformitások korrigálását szolgálják, ilyen lehet pl.:
- Achilles-ín hosszabbítása (achillotomia), hogy le tudja tenni a sarkát
– térdhajlító izmok „átvágása” (Eggers műtét), hogy ki tudja nyújtani a térdét
– csípő hajlító-közelítő izmok „átvágása” (adductor tenotomia), hogy nyújtani és terpeszteni tudja a combjait
- a coxa valga és a subluxatio megoldása a varisalo derotatios osteotomia
- a sarok valgus állása Grice-műtéttel korrigálható
- a flexiós csukló kontraktura megszűntetése Gosse műtéttel, szükség esetén a csukló teljes elmerevítése
- hüvelykujj korrekciója csontléccel, hogy javuljon a fogóképessége

A felmérésben használnám az ízületi mozgásterjedelem ROM szerinti vizsgálatát, Barthel Indexet, Rivermead skálát, FIM skálát.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink