Spasztikus tónusfokozódás

Kérdés

Hogyan tudjuk oldani a poszttraumás agykárosodás következtében kialakult spasztikus bénulás fokozott izomtónusát, állandóan visszatérő Wernicke-Mann tartását?

Válasz

A spasztikus tónusú végtag mindig a kiindulási helyzetét igyekszik megtartani, tehát a nyugalmi helyzetbe automatikusan visszatér - ez a rugalmas tónus.
Passzív mozgatásakor kezdetben csak nagy erővel küzdhető le az ellenállása, majd hirtelen elenged és mozgathatóvá válik - ez a zsebkés vagy bicskatünet.
Alsó végtagon az extenziós, felsőn a flexiós tónusfokozódás jellemző, az antigravitációs izomtónuseloszlásnak megfelelően.

A tónusoldás technikái

1. passzív mozgatás: A kevésbé feszes izmok lazításával kezdjük, lassú, nyugodt tempóban, hogy ne váltsunk ki kóros reflexeket. Ízületenként négyszer-ötször mozgassuk egy irányban, öt perces időtartamban.
2. masszázzsal kombinálható a passzív kimozgatás:
- pl. a combközelítő izmot a csípőízület távolítása alatt a másik kézzel enyhén gyúrni, simítani, vibrálni lehet
- lepedőt, pelenkát a kimozgatandó terület alá fektetve, két végét megfogva gyors tempójú rázással, forgatással lazítani lehet az izmot
3. kellemes, halk háttérzene
4. hangmasszázsterápia, tibeti hangfürdőkezelés
5. krioterápia - különösen a csukló és boka korrekciójára, lazítására:
- jégkásával, azaz törtjeges vízbe merítjük a kezet, nehézség nélkül három másodpercre, kb. háromszor
- jégnyalókával (tejfölös dobozba töltsünk vizet, beleállítunk egy műanyag kis kanalat, és lefagyasztjuk a mélyhűtőben) körkörös mozdulatokkal a spasztikus területet átdolgozzuk kb. 15-20 percig
6. reflexgátló testhelyzetek változtatása két-három óránként
7. neurofiziológiai mozgásterápiákkal (Bobath módszer, Brunkow módszer, Doman-Delacato-módszer) a normálishoz hasonló szelektív mozgásmintákat alakítjuk ki
7. hidroterápia:
Vízben akusztikus ingerrel(ének, visszhang, csobbanás), vizuális (új perspektíva), taktilis (vizes közeg), vesztibuláris (forgatás, dobálás, pörgetés) ingerekkel fejlesztjük az idegrendszerét.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink