A tánc és a gyógytorna kapcsolata

Kérdés

Olvastam a Balett árnyékos oldalán, és a Klasszikus balett alapmozdulatainak anatómiai vonatkozásai című írásodat, és nagyon érdekel ez a téma. Ez utóbbit láttam az oldal irodalomjegyzékében, hogy ez egy szakdolgozat része, ami megjelent a Mozgásterápiában. Meg tudnád mondani, hogy melyik számában?

Esetleg tudnál még írni nekem olyan hivatkozásokat (könyv, folyóirat, cikk, internetes oldal - bármi érdekel) ami a tánc és a gyógytorna kapcsolatáról szól? Leginkább a táncosok, tánc közben előforduló lágyrész képlet sérülései az alsó végtagon témában, ha tudnál segíteni; kezelési módok, izomnyújtás, lazítás, erősítés.

Válasz

Örülök, hogy írásaim motivációként és kiindulópontul szolgálhatnak az Ön munkájához. Azonban a dolgozatának egyedi tartalommal való megtöltése, hipotézisek felállítása, új összefüggések felismerése, stb. önálló munkavégzést, személyes forráskutatást, rááldozott időt és energiát jelent.

Amire szorítkozhatok: a Mozgásterápiában 1995-ben jelent meg a cikk. A szakdolgozat a Fizioterápiai Tanszéken megtalálható. A hazai balettortopédiában a legtöbb publikáció Dr. Mády Ferenc személyes kutatói és orvosi munkája alapján jelent meg.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink