Vénás torna, nyiroködéma, vénás pangás

Kérdés

Bedagad a lábszáram, lábfejem. Mitől lehet vastagabb az átlagnál? Mit tehetnék ellene?

Válasz

A vénás áramlás károsodása miatt megnő a láb vénáiban a vér mennyisége, hiszen az nem kerül onnan elszállításra. A vénából kilépő folyadék és salakanyag nem tud visszatérni a "vénamederbe" úgy, mint árvíz idején a folyó medréből kiömlött folyóvíz, és pang a vér az ereken kívüli szövetekben úgy, mint az árvíz az ártéri területeken. Lelassul a véráramlás a vénában, romlik a szövetek oxigénellátottsága, az érfal úgy begyullad, mint ahogy a folyómeder az öblös szélein habzik, koszos és szennyeződésekkel fertőzött. A vénafalak gyulladása és kitágulása következtében az addig jól záró vénabillentyűk, mint az aktívan nyitható-zárható zsilipek működése elégtelenné válik. Az egyirányú áramlás megszűnik, áramlási zavar, örvények alakulnak ki. Az áramlási zavar elsősorban álló helyzetben érvényesül, elsőként az alsó végtagon alakul ki. Időben megkezdett, megfelelő kezelésre az állapot visszafejlődik. Abban az esetben, ha a szabályozás kezeletlenül marad, akkor a heveny állapot fokozatosan krónikussá válik, vissza nem fordítható áramlási elégtelenséget, maradandó elváltozásokat hagyva. Ez a krónikus vénás elégtelenség állapota.

A "vastag láb" több ok miatt alakulhat ki:

- vénás rendszer betegségei
- a szív működési rendellenességéhez társuló ödéma
- a veseműködés rendellenességéhez társuló ödéma
- a máj károsodásához társuló ödéma
- az artériás keringési zavart kísérő ödéma
- nyiroködéma

A vénás rendszer betegségei:

- Felületes vénagyulladás (thrombophlebitis superficialis) esetén a gyulladt véna feletti bőr meleg, piros, fájdalmas. Járás közben erősebben fáj, láz kísérheti.
- Mélyvénás gyulladás (thrombophlebitis profunda) esetén lábikragöcs, görcsös fájdalom lép fel, feszesen fénylik a bőr, esetleg kékül is. Azonnal orvoshoz kell fordulni, mert tüdőembólia lehet a szövődménye!
- Trombózis utáni állapotban (poszttrombotikus szindróma) jellemző, hogy a bőr tömötté válik, barnás elszíneződés alakul ki, lábszárfekély is megjelenhet. A tünetegyüttes oka minden esetben a vénabillentyűk szerkezeti és működési károsodása, azaz nem képesek irányt szabni az áramlásnak.
- Varikózus tünetegyüttes (visszérbetegség) esetén a megnövekedett vénás nyomás kitágítja a felszínes vérereket is. Szemmel láthatóak a seprűszerűen kitágult, kanyarulatos erek bokatájon, térdhajlatban, combon.

Vénás torna célja az, hogy az izmoknak az érfalra gyakorolt pumpáló hatásával és légzéssel segítse a vénás áramlást. A gyakorlatokat fásliban, ágy végének emelésével végezze.

A megelőzéshez ismerni kell a hajlamosító, kockázati tényezőket, amelyek a tromboembóliás betegséget kiválthatják. Ilyenek a felmenők hasonló betegségei, visszértágulatok, mozgásszegénység, túlsúly, kontroll nélkül szedett gyógyszerek, a véralvadási rendszer nem ellenőrzött rendellenességei, nem karbantartott szívbetegség, időben fel nem fedezett daganat.

Vénás torna otthon, válogatott gyakorlatok:

- háton fekve, két láb egymás mellett nyújtva, térdeket leszorítjuk, ellazítjuk
- lábujjakat bekarmoljuk, majd szétterpesztjük
- lábfejeket lefeszítjük, majd visszahúzzuk
- lábfejekkel mindkét irányba körözünk
- lábfejeket egymás felé, majd kifelé fordítjuk
- egyik lábbal biciklizünk a levegőben, a lábfej és lábujj is
- egyik lábat talpra húzzuk, a másikat magasba emeljük és a lábfejjel 15-20 integetést végzünk
- egyik lábat nyújtott térddel ki-beforgatva magasba visszük, majd letesszük
- az előzőt lábfejintegetéssel végezzük
- A kezünket hasra tesszük: kilégzés közben a has besüllyed, belégzésnél magasra emelkedik.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink