Trimalleolaris bokatörés

Kérdés

2010.07.10-én trimalleolaris bokatörést szenvedtem: "A darabos fibula törést harmadcső lemezzel hídlemezként rögzítették, a fibula hosszát helyreállították. A belboka törését tűződróttal és csavarral rögzítették, a Volkmann háromszöget AP irányú csavarral. A fibula lemezen át állítócsavart helyeztek be".
10 nap után műanyag gipszem volt,amit aug.17-én levettek.Javaslat szerint heti 5 kg-mal terheljem,és "vadul mozgassam"
Itthon masszírogatom a bokám, mert elég zsibbadt még.Fekete nadálytő és ha már fáj,Diclac gélt kenek rá. Mankóval közlekedek, egyenlőre az is gond, hogy a talpam párhuzamos legyen a talajjal, bár mankó nélkül állok pl. terigetéskor. Mankózás közben leérintem a talpam, de nem nagyon terhelem, nehogy kárt okozzak. Kisebb köröket írok le a lábfejemmel, integetek, nyújtom, billegtetem, ágy szélén ülve felváltva lóbálom, vagy leteszem a talpam és rugóztatom, polcolom, mert kis terhelés után is lilul még. Ötödiken lakunk, nincs lift, így csak heti 1 max 2 alkalommal megyek le.
Kérdésem az lenne,hogy jót teszek-e ezekkel a gyakorlatokkal, milyen ütemben kellene gyógyulnia? Összehasonlítási alapom nincs, mert a környezetemben még senkinek nem volt ilyen tipusú gondja. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Örülök neki, hogy ilyen szépen tornáztatja, mozgatja a lábát, a krémek is kiválóak. Ezeken felül ajánlanám, hogy langyos vízben is mozgassa:
- pipa-spicc váltogatása
- talpak be- és kifelé forgatása bekarmolt ujjakkal
- két irányba bokakörzés bekarmolt ujakkal
- ujjak bekarmolása erősen, tartani 15 mp-ig(!), majd lazítása
- a lábfejet jól húzza hátra, hogy az Achilles-ínt megnyújtsa
Durva törülközővel dörzsölje át a lábizmait szárításkor, főleg a sarka fölött az ínt és a vádlit. Ha belilulna, emelje magasra, polcolja fel.

Egyet nem látok világosan, hogy hány kg-mal lehet terhelnie. Szerintem a sebészorvossal ezt újra tisztázza! Most csak lábsúllyal lehet ráállni? Heti 5 kg-mal lehet növelni a terhelést, amig el nem éri a teljes testsúlyt? Ha ez kiderült, tartsa közelben a mérleget, és óránként nyomja és tesztelje az érzést. A csontképzésnek a legjobb a megengedett mértékű terhelés.

Egészítse ki álló gyakorlatokkal:
- páros lábbal lábujjra állás 20x, a tört lába alatt szobamérleg, a jó lába cipőben legyen
- páros lábbal sarokra emelkedés 20x, a tört lába alatt szobamérleg, a jó lába cipőben legyen
- teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön
- támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde nyújtva (Achilles-ín nyújtás)
- terápiás lépcsőzés kis sámlin mankóval(!), amíg nem engedett a teljes terhelés: sérült lábbal lépjen fel, jó lábbal lefele lép, a lábfejet nem fordít kifelé, a sarkat minél később engedi megemelkedni

A gyógyulás ütemét most a terhelhetőség üteme diktálja.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink