Törés, gyógyulási idő, coxartrózis

Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy az izom, az ideg, az ín, csont + egyéb járulékos részek (ínhüvely, stb.) sérüléséből, betegségéből hogyan lehet előre látni nagyjából, hogy mennyi a gyógyulási idő. Melyiknél mennyi az átlag hozzávetőleg? Például felkartörésnél mi az oka annak, hogy legalább fél-egy év a gyógyulási idő?

A másik kérdésem az lenne, hogy coxarthrosisnál (cement nélküli protézissel) milyen mozgást tilos végezni a mindennapokban, ezenkívül milyen tornagyakorlatokat ajánlanál neki? És milyen "praktikák" vannak, amik segítik őt ebben az életmódban. Óvatosság, ne terhelje nagyon....?

Válasz

Válasszuk szét a csontgyógyulási idő és a rehabilitációs idő fogalmát. Ha a csont folytonossága megszakad - mert eltört -, 6-8 hét szükséges a tört végek összecsontosodásához. Az időtartam függ az életkortól, csontsűrűségtől, alapbetegségektől, tápláltságtól, a törés típusától, helyétől, egyéb tényezőktől. A "receptre írt", orvosilag indokolt kímélet ezen időszakra szól, mely a csökkent inaktivitás miatt kontraktúrát, izomsorvadást eredményez. A sikeres csontgyógyulást követi a rehabilitációs időszak, amikor a fokozatos és erőteljes fizioterápiával igyekszünk visszaállítani (rehabilitálni) a törés előtti állapotot. A saját véleményem (húsz év tapasztalata alapján) az, hogy "csak" annyi mozgásterjedelmet lehet kihozni, amennyit egy éves következetes, kitartó, türelmes gyógytornával el tudunk érni. Ez azonban jobb eredmény, mint amit a traumatológusok előre "beterveznek".

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink