Térdszalag szakadása, túlsúly

Kérdés

3 hete elszakadt az elülső keresztszalag a térdemben majdnem teljesen, a belső ínszalag enyhén megnyúlt. Arthroscopiával megműtötték és az elszakadt szalagot eltávolították hogy ne csípődjön be. 43 éves vagyok, van egy kis túlsúlyom is, ami biztosan nem jó, mivel még több súlyt kell hogy megtartson a térd.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen tornát javasol, hogy az elülső combizom megerősödjön, és mik az esélyeim arra, hogy ne keljen a térdszalagot pótolni, mikor várható gyógyulás. Ha mégis kellene pótolni, akkor mennyi idő, hogy aránylag rendesen járni tudjak. Tudom, hogy így látatlanban nehéz megítélni, de Ön már biztosan sok ilyen beteggel dolgozott és hozzávetőlegesen tud nekem valamit írni, hogy milyenek az esélyeim. Néha elég erősen fáj a térdem főleg éjszaka. Ha kicsit többet állok vagy megyek, akkor rettenetesen bedagad, és alig tudom hajlítani a térdem. Most 90 fokban hajlik. Térdrögzítőt írt fel az Orvos hogy ne csukoljon előre a térdem, mivel ha rosszul lépek, rögtön előremozdul. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Az éjszakai fájdalom ellen hengerpárnát tegyen a térdhajlatba és ne takarja be a lábát paplannal! Elalvás előtt tíz percre hideg vizes törülközővel borogassa! Ne jéggel!
Terheléses ödéma ellen két óránként biciklizzen a lábával magasan a levegőben hátonfekve (ágyon, földön) két percen át! Bokából is "pedálozzon"!

Az Ön térdét a leírása alapján instabilnak tartom, ezért a gyógyuláshoz nem elegendő az "internetes gyógytornász" közreműködésével végzett gyógytorna.
Munkám során azt tapasztaltam, hogy LCA szakadás esetén a műtétre előbb-utóbb sor kerül. Műtéttel és műtét nélkül is elhúzódik a térdrehabilitáció, ennek fázisait összegyűjtöttem. Ezt már részletesen leírtam, megtalálja weboldalunkon. Önnek pillanatnyilag a második szakasz gyakorlatait ajánlom szakember betanításával.

A munkában, hétköznapi tevékenységek végzése közben előforduló káros mozdulatokat mindig kerülje!
Ezek a maximális flexióból, pl. guggolásból történő felállás, vagy az erőteljes passzív térdnyújtás, ami a végrotációt akadályozza a zárt ízületi helyzetben, valamint ha hirtelen csavarás történik a kinyújtott térdben, pl. hirtelen, nagy erővel vagy súllyal történik a törzsfordítás (ágy melletti betegápolás, betegemelés vagy bizonyos sportok közben).

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink