Térdszalag szakadás utáni félelem

Kérdés

20 éves vagyok, 2 hónapja egy rossz mozdulat miatt kificamodott a térdem. Nagyon bedagadt és a fájdalom már szinte elviselhetetlen volt, ezért a balesetin kötöttem ki. Ott kiderült, hogy a részlegesen elszakadt a térdszalagom, és a keresztszalagom is sérült. Kaptam 5 napra gipszet, majd egy "gyönyörű"  brace (rögzítő) boldogította a mindennapjaimat 7 hétig... Gyógytornára jártam 1 hónapot, ami sokat segített, de mivel most már állítólag jó, elhagyhatom a brace-t, és gyógytornára sem kell járnom.
Bennem mégis az van, hogy valami nem okés a térdemmel. Lehet, hogy csak félelem van bennem, hogy megismétlődik, de nem lehet így élni.
Segítséget szeretnék kérni, hogy mivel tudnám erősíteni a combizmomat (mert nagyon elgyengült) úgy, hogy ne terheljem a térdemet? És milyen sportokat csinálhatok, amivel esetleg erősíteni tudom az izmaim a térdem környékén, és esetleg megelőzhetem, hogy újra kificamodjon...? Mikor kezdhetek el futni, úszni, esetleg teniszezni?

Válasz

Szerencsés lenne, ha a gyógytornásza által betanított és javasolt gyakorlatokkal folytatná a térde stabilizálását, combizom erősítést. Elkezdheti fokozatosan és rendszeresen a szobabiciklizést, gyorsúszást, hátúszást, elliptikus trénert, lépcsőzést, futást. A csavaró mozdulatot igénylő sportokhoz, mint tenisz vagy foci sporttérdrögzítőt vegyen fel!
Vizsgálat nélkül nem tudom megbecsülni a terhelhetőségi szintjét, így Önre bízom annak megítélését, hogy tartottak-e már gyógytornán ezen a szinten:

  • fekve/ ülve gumiszalag ellenében térdnyújtás, 20x
  • állva próbál székre leülni, de mikor eléri, feláll, 20x
  • falhoz áll hátán labdára támaszkodva, térdek derékszögben hajlítva, tartsuk ki a helyzetet 20 mp-t, 3x ismételve, 10 mp szünetekkel
  • háton fekve nyújtott lábbal a levegőben 0-10-ig számokat rajzoljon

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár 

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink