Térdsérülés – szalagszakadás tünetei?

Kérdés

Két hete edzés során sérült a bal térdem, várnom kell aug 7-ig MRI vizsgálatra. Még kérdéses hogy vajon a keresztszalag elszakadt-e. A vizsgálat során még be fel volt duzzadva, vizesedve, igy nem tudták megállapitani mekkora a baj.

Azóta a dagadás szépen lecsökkent, a térd belső fele duzzadt kissé. Behajlitani csupán szűk 90 fokig tudom, ekkor a térd belső fentebbi részén feszül. Teljes kinyújtott állapotban a térdkalács elég laza, enyhe távolságot érezni ha ujjal rányomok szemből. Súlyt tudok helyezni a lábra, de sok mozgást, állást nem engedhetek meg magamnak. Lassú járás sántitás nélkül megy. Nagyon félek, hogy elszakadt, kíváncsi lennék a szakmai véleményére. A választ előre is köszönöm.

Válasz

Bár részletesen leírta a sérült térde állapotát, ez alapján mégsem állapítható meg a szalagszakadás. A fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság oka lehet zúzódás, rándulás, ficam, porckárosodás, meniscus sérülés, részleges vagy teljes szalagszakadás.

Egy szalag sérülése esetén egyszerű, egysíkú instabilitás, káros mozgathatóság észlelhető. Két vagy többsíkú erőbehatásra több szalag sérül, kombinált instabilitást okozva. Oldalszalag sérülése oldalirányú, a keresztszalagok nyílirányú (asztalfiók-tünet) instabilitást eredményeznek. Funkciós vizsgálat elvégzése természetesen szakember feladata.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink