Térdsérülés, meniscus-műtét utáni gyógytorna

Kérdés

Meniscussérülés miatt térdműtétre készülök. Milyen gyógytornát javasol a műtét másnapjától?

Válasz

A korai gyógytorna célja a gyorsan kialakuló m. quadriceps (elülső combizom) sorvadásának és rigiditásának, a patella (térdkalács) letapadásának, a végextenzió (végnyújtás) elvesztésének megakadályozása, a térdízület teljes mozgáspályájának megőrzése.

A műtét után néhány napig Braun-szánkón pihen a végtag.
Másnap megkezdjük az elülső combizom izometriás tornáját:

- Térdhajlatot leszorít az alapra a comb megfeszítésével.
- Combfeszítés "lábfej" felhúzásával saroknyújtózással. A gyakorlatot akkor végzi jól, ha a sarok néhány mm-t felemelkedik.

Harmadik, negyedik napon végezhető gyakorlatok:

- Kis labdát a térd alá helyezve combfeszítés "lábfej" felhúzásával saroknyújtózással. Törekedjen a teljes kinyújtásra!
- Az ép lábat talpra húzva az operált végtagot saroknyújtással teljesen egyenes térddel felemeljük.
- Ágy szélére húzódik és lelógatja az ágyról a térdét. Innen, hajlításból nyújtsa ki a térdét lábfej hátra feszítésével 6-8x, majd a talpat befelé (az ágy alá) fordítva tartott helyzetből ismét nyújtsa ki 6-8x.
- Az ágyon hason keresztbe fekve, alkartámaszban, az ép végtagot az ágy mellett a földre támassza le. Az operált lábat nyújtott helyzetben a saroknál alátámasztjuk. A sarkát nyomja bele a tenyerünkbe, és emelje fel onnan magasra.

Negyedik, ötödik napon:

- Ha az operált, nyújtott térddel fel tudja emelni a lábát hanyattfekve, akkor a varratszedést követő napon felkelhet mankóval vagy két bottal és részterheléssel járhat. Fontos, hogy a térd nyújtva(!) legyen, ne félig hajlított helyzetben. Ez az egyetlen helyzet, amikor az MBT cipő tartósan(!) nem használható, mert tervezéséből adódóan nem lehet benne a térdet kinyújtani és térdkontrakturát okoz.
- Speciális gyakorlat a m. vastus mediálisra: Hanyattfekve a feszes térddel a nyújtott láb emelése a talp befelé fordítása mellett.
- Speciális gyakorlat a m. vastus laterálisra: Hanyattfekve a feszes térddel a nyújtott láb emelése a talp kifelé fordítása mellett. Csak a bokából fordítjuk a lábat, a csípő rotációs középállásban legyen.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink