Térdműtét utáni rehabilitáció

Kérdés

Tavaly novemberben átestem egy artroszkópos műtéten a bal térdemmel. Az, amiért erre sor került, az egy labdarúgósérülés volt. Több régebbis sérülésem mellett megállapították, hogy az egyik első keresztszalagom félig hiányzik (ez nem friss sérülés volt). Ezt azzal a műtéttel nem pótolták, így még most is hiányzik. Ezután egy reartroszkópos műtétre került sor mert a tordem megtelt folyadékkal. 1 hét után hazaengedtek és most a rehabilitációm ?zajlik?. 2 hónap gyógytorna után magamra maradtam és egyedül kellene visszaerősítenem a lábamat. Sportoló voltam, vagyok, de sajnos a futás még nem mehet (orvosi utasítás) és a gyógytorna amit otthon végzek nem elegendő. A combizmom pedig nem fejlődik. Sőtt, ami a legrosszabb, hogy a másik lábam forgója idő közben elkezdett fájni.
Itt állok most, és az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám a combizmomat szakszerően más izomzat és szalagok rongálása nélkül feljavítani olyan szintre amivel vissza tudnék menni focizni??
Amit még nem írtam le hogy 27 éves vagyok és világ életemben sportoltam versenyszerűen, ami már nagyon hiányzik és el sem tudnám képzelni az életem nélküle.

Válasz

Naponta többször szorgalmasan erősítse lábait, mérőszalaggal követhető a combkörfogaton a quadriceps izom sorvadása ill. erősödése, összehasonlítható az egészséges láb körfogatával is. Jól használható testhelyzet edzésre, ha az ágy szélére leül, onnan hátradőlve lefekszik úgy, hogy nyújtott csípőízület mellett térdtől szabadon lelógatja a lábát. A térd derékszögben marad, lazán. Erre a bokára köt egy tépőzáras 1 kg-os lábsúlyt. Ebből a kiindulóhelyzetből sok erősítőgyakorlatot végezhet 15-20-as ismétlésszámmal, a sorozatok között lazán lengeti a lábát lelógatva. A szobakerékpár és a sífutópad is jó lenne, az ellenállást fokozatosan növelve. A precíz kivitelezést szakember irányítása mellett lehet legeredményesebben megtanulni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink