Térdficam, laza szalagok

Kérdés

A következőben szeretném a véleményét, segítségét kérni: 2004-ben volt az első térdficamom, a térdem kiugrott, majd ahogy a mentőorvos felhelyezte a felfújható lábrögzítőt, vissza is ugrott a helyére. Akkor két hétre kaptam toksínt, majd két és fél hónapra lábrögzítőt. 2010 júniusában szintén kiugrott a térdem, ahogy elestem abban a pillanatban vissza is ugrott. Ekkor egy hétre kaptam toksint, 2-3 hétre lábrögzítőt. A tegnapi napon ismét kiugrott a térdem, egy rossz mozdulat közben, de azon nyomban vissza is ugrott. Nem dagadt be, rá tudodk állni, kicsit fáj, de nem vészes, ezért nem mentem el orvoshoz. A második ficamnál a fizikoterápiás orvos azt mondta, hogy mindkét térdemnél egyformán lazák a szalagok - attól függetlenül, hogy a jobb térdemmel soha semmilyen problémám nem volt -, mindkét térdem "kotyog". Valójában az, hogy tegnap kiugrott, már meg sem lep, mert eddig is éreztem, hogy elég egy rosszabb mozdulat, ahhoz hogy kiugorjon, és így is történt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen tornát végezhetnék, amitől erősödnének esetleg ezek a szalagok?

Válasz

Jó döntés a műtét helyett a konzervatív rehabilitációs megoldást választani, ám egyedül - írott instrukciók alapján - nem tudná pontosan végezni a gyakorlatokat. Elmaradna a gyógytornász korrekciós és manuális rásegítése, adott esetben ellenállása, a ritmus és fokozatosság tervszerű ütemezése, az aktuális izomanalízis függvényében megválasztott nehézségi elemek alkalmazása azon cél érdekében, hogy erős izomfűző rögzítse a térdkalácsot és ízületet.

A betanított, rendszeresen végzett tornával jó eredményt érhet el: bemelegítő gyakorlatokkal, fokozatosan emelkedő terheléssel (ismétlésszám, tömeg, erőkar hossza), közbeiktatott szünetekkel, lazítással és levezetéssel.

A térd hirtelen ki-, beforgásait mellőzze, a térd nyújtásait "pipálva" tartsa ki. Erősebb igénybevétel esetén térdrögzítőt használjon (sportolás, hétköznapok). Kinezio tape tapasszal a gyógytorna jótékony hatása tovább erősíthető. Utóbbi helyes alkalmazása is területen jártas gyógytornászt igényel.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink