Térd keresztszalag szakadás

Kérdés

Kérdésem a következő:
Kell-e műteni ebben az esetben? 1 hete történt, és gipsz van a lábamon, levehetem-e, mert elől nem zárt a gipsz?

A femur vezilláris részében 4 milliméteres scleroticus góc látható, egyebekben az ízületet alkotó csontok jelintezitása szabályos. Az ízületi porcfelszínek megtartottak.
Az ízületben érdemi folyadékszaporodás nem látható. A suprapatelláris bursaban nagyobb mennyiségű folyadék ábrázolódik.
Az elülső keresztszalag ventralis része kiszélesedett, felrostozódott, mérsékeltem magas jelintenzitású, folytonossága nem minden szeletben követhető végig.
az oldalszalagok megtartottnak látszanak. Mindkét oldalon az ízületi tok mellett a környező lágyrészek között is megfigyelhető lapszerinti folyadékgyülem.
A meniscusok alakja megtartott, bennük kóros jelintenzitás nem azonosítható.
Az elülső keresztszalag részleges sérülése mellett a hátsó keresztszalag sérülése is megfigyelhető. A hátsó keresztszalag esetében tejes, illetve közel teljes ruptúra valószínű.
Szabad-e, rálépni és tornáztatni a lábat?

Válasz

Összefoglalom a leletet: Enyhe gyulladás van a térd feletti tömlőben és az ízületen belül. Ez 1 hetes sérülésnek megfelelő állapot. A porcfelszín és a meniscusok épek, oldalszalagok teljesen, keresztszalagok nagyrészt tartanak.
Ilyenkor nem szükséges műtét, de pihentetni kell a következő orvosi kontrollig. A sínben ajánlatos térdleszorításokkal edzeni az izmot, ami segít a keringésnek is.Kiegészítendő bokaintegetéssel, bokakörzéssel, talp ki,-beforgatással, farizom feszítésével majd lazításával. Ha érzetre befülledne a sínben, hideg vizes borogatással csökkenthető a melegség.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink