Teljes Achilles szakadás, lábdagadás

Kérdés

Achilles ín teljes szakadást szenvedett a fiam 2012 január 10-én este a jobb lábán, tollaslabdázás közben. Rá két napra lett megműtve, másnap reggelre beforrósodott és fájt a lába (gyulladásba jött). Délután jegelve lett, lassan kb. 3 nap múlva kezdett múlni a fájdalom.

Műtét utáni negyedik napon kapott fekvőgipszet, hazaengedték. Otthoni gyakorlásként a nyújtott lábemelést és a lábujjak mozgatását javasolták. 2012 február 11-én kapott járógipszet, és az előző gyakorlatokat kellett kiegészíteni teletalpú járással, fokozatosan emelve a terhelést.

Február 27-én levették a gipszet, az alsó lábszár, lábszárközéptől lábbujjakig, piros volt és be volt dagadva (gyulladva) olyannyira, hogy az ujjnyom ott maradt. Gyógytornászt csak rá két hétre kapott, letelt az ajánlott 15 gyógytorna.

Március 23-án kellett menjen a kórházba kontrollra, a Doktornő azt mondta, hogy gyulladt, és felírt diclofenac gyógyszert. A lába most is (2012 április 2) dagadt (gyulladt), körülbelül fele annyira, mint amilyen az első időszakban volt.
Tisztelettel, szeretném kikérni az Ön tanácsát, mit tehetünk a továbbiakban, hogy lemenjen a dagadás. Köszönettel várom válaszát.

Válasz

A megtanult gyógytornát folytassa otthon, sétáljon sokat sík és dombos talajon, ússzon, terhelje rendszeresen! A leírtak szerint gyógyulási tendenciát mutat, ezért ezen az úton járjanak tovább! Tilos a szauna, forró fürdő, gőzkabin!

Előnyös a váltófürdő, fekete nadálytő krém, kinezio tapasz kezelés.
Két hónapon túl van, már minden mozgás megengedett, még egy lábon is állhat lábujjhegyre. A lényeg a fokozatos terhelés és rendszeres mozgatás!

Néhány gyakorlatot írok a keringés javítására:
- ülve pipa-spicc váltogatása
- talpak be- és kifelé forgatása
- két irányba bokakörzés
- ujjak bekarmolása, lazítása

Ezeket egészítse ki álló gyakorlatokkal:
- páros lábbal lábujjra állás 20x
- páros lábbal sarokra emelkedés 20x
- teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön

Nyújtással fejezze be: támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde nyújtva (Achilles-ín nyújtás).

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink