Szétrobbant sarokcsont, képtelen helyzet

Kérdés

Decemberben balesetem volt. 2,5m-t zuhantam, a jobb lábamra estem és sarokcsonttörést szenvedtem. Az orvos azt mondta a sarokcsont szétrobbant. Elmozdulás nélküli darabos törésem volt. Nem csináltak vele semmit, befáslizták, borogatni kellett és nem állhattam rá 2 hónapig. Akkor azt mondták, lábsúllyal szép lassan terhelhetem. Az elejétől tornáztattam, de nagyon fájt ahogy elkezdtem terhelni.3 hónap után azt mondák, el kellene hagyni a botot. Hát én tornáztatom, erőltetem a fájdalmak ellenére is, de egyszerűen összecsuklik a lábam. Nagyon fáj a lábfejem, a sarkam, de a legnagyobb gond, hogy a bokám nem bír el. A röntgen szerint minden rendben, jó helyzetben rögzült a csont. Az orvos szerint már rá kellene állnom, s nekem is ez minden vágyam. Letettem a botot, hogy ne támaszkodhassak rá, erőltetem, de nem igazán megy, és rettenetesen bedagad, aztán még annyira sem tudok ráállni mint előtte. Mit tudnék tenni, mennyire erőltessem, mikorra tudok vele végre menni? 40 éves vagyok,nem hiszem el, hogy ez ilyen nehezen jön rendbe.

Válasz

Elhúzódó töréskezelés és tartós fájdalom, gyulladás esetén gondolni kell Sudeck-atrófia kialakulására! Ez egy neurovegetativ, helyi vérellátási és anyagcserezavar, ami a sérült végtag távolabbi részén alakul ki, későbbi foltos csontsorvadást, funkcióromlást okozva.
Összegyűjtöttem Önnek azokat a lehetséges tüneteket, melyek a praxisomban legsűrűbben előfordultak és azok mellé rendeltem a leghatékonyabb, szükséges beavatkozásaikat.
1. Ha törés után ezeket a kezdeti tüneteket észleljük: a végtagrész terhelésre fokozódó fájdalma, a bőr melegebb, száraz, vörös - akkor az addigi terápiákat függesszük fel, a végtagot pihentessük, tegyünk rá hideg vizes borogatást. Fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés indokolt. Tilos mindenféle melegkezelés!

2. Ha a sérült végtagrész hideg, nyirkos, vöröses-szürke színű, nehezen mozog, de a fájdalom csökkent, akkor hideg-meleg váltófürdővel, értornával, értágító gyógyszerrel, kötőszöveti masszázzsal (medencemenet!) kezeljük.

3. Ha a Sudeck-atrophia a gyógyulás útjára lépett, akkor a fájdalom tovább csökken, az ízületek mozgása javul, a duzzanat megszűnik, de izomgyengeség, ízületi zsugorodás marad vissza. Ilyenkor óvatosan, kíméletesen, de újra folytatni kell a mobilizációt, funkciójavító gyógytornát egészen addig, míg a funkció teljesen helyre nem áll. Melegkezelések, fizikoterápia ilyenkor már alkalmazható.

A bokaerősítő-nyújtó-mobilizáló gyógytornát otthon is végezze minél többször szárazon, és időnként vízben. Fokozatos terhelést kezdjen el! Ha 3 hónapig nem terhelte a lábát, akkor ne dobja el hirtelen a botot! Néhány napig csak fáslival vagy bokarögzítővel járkáljon a lakásban, kétóránként emelje magasba a lábát és tornázzon. Ha estére bedagad, polcolja fel! Többször kevés torna többet ér most, mint egy nagy terhelés.

Gyógytorna gyakorlatok otthon:

 • fekve magasba emelt lábbal bokakörzés, bokaintegetés, biciklizés.
 • ülve, földön a lába: talp belső szélét leszorít és lazít;
 • lábujjhegyen lépegetés előre,sarokjárással vissza;
 • sarkakat kifordít a talajon és visszateszi;
 • lábujjakat kifordít és visszateszi;
 • lábujjakat bekarmol és kilöki;
 • lábakat kinyújtja a levegőben előre, terpeszti, majd zárja.

A vizes tornákhoz üljön le, egy lavor langyos vízbe tegye a lábát:

 • pipa-spicc váltogatása
 • talpak be- és kifelé forgatása
 • két irányba bokakörzés
 • ujjak bekarmolása, lazítása

Durva törülközővel dörzsölje át a lábizmait szárításkor, főleg a sarka fölött az ínt és a vádlit.

Ezeket egészítse ki álló gyakorlatokkal:

 • páros lábbal lábujjra állás 20x
 • teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön
 • álljon a sérült lábára lábujjhegyre csukott szemmel, és próbálja megtartani, amíg bírja
 • támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde nyújtva (Achilles-ín nyújtás)

Az ödéma megszüntetésére a következőt ismételje ötször egymás után:
Ágy szélére ülve lelógatja a lábát egy percre. Ezt követően a hátára fekszik, térdhajlatban megfogja a magasba emelt lábát és a lábujjait erősen bekarmolja és kilöki, két percig folyamatos ritmusban, közben mély levegőket vesz. Utána felül és újból lelógatja egy percre, így tovább... A gyakorlat első felében a vénák megtelnek vérrel, a nyomás eleinte fájdalommal járhat, de idővel enyhülni fog. A második részben az izompumpa és a mellkasi szívóhatás üríti ki a vénát, ezáltal felszabadul a nyomás alól a lába. Rendszeres gyakorlás esetén megszünteti az ödémát.

A sikeres gyógyuláshoz, tornabetanuláshoz, járástanításhoz szakképzett gyógytornász személyes közreműködése szükséges.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink