Spirális bokatörés

Kérdés

Két héttel ezelőtt, sportolás közben, kettős spirális külső bokatörésem lett. Első hét fekvőgipsz után, még egy hét fekvőgipszet kaptam, mivel a lábam be volt erősen dagadva. Röntgen szerint a csont jól forrt össze. Mai napon, végre megkaptam a műanyag járógipszet. De már nem röntgenezték. Ami persze furcsa volt számomra. Az orvos azt mondta, hogy egy hétig ne lépjek rá, majd utána megröntgenezik és az a eredmény alapján döntik el, hogy terhelhető-e a láb. Ami persze érdekes.
Ön mit javasol? Mit csinálhatok, hogy ne okozzak semmiféle kárt, de elősegítsem a gyógyulást?

Válasz

Orvosa megfontoltan, óvatosan járt el az Ön kezelésében. A csontosodáshoz időre van szükség (6-8 hét), ezt felgyorsítani nem lehet. A képalkotó vizsgálatok halmozása – releváns hozadék nélkül – kerülendő. Ahogy a túl korai terhelés is, mely hosszú távon többet árt, mint használ.

Az alsó végtag törése esetén az ép lábat és a gipszelt lábon a nem gipszelt részeket lehet, kell intenzíven tornáztatni.

A gipszben végezheti terhelés nélkül külön orvosi engedély nélkül:

- hanyatt fekve az ép, majd a gipszelt lábbal biciklizzen a levegőben, ép lábon bokára kötött 1 kg-os lábsúllyal (a lábfejet is erősen húzza hátra)
- hanyattfekve ép lábfejjel integessen, körözzön, forgassa a talpát ki- és befelé, mindent erőteljesen, nagy mozgásterjedelemmel
- hanyatt fekve mindkét láb ujjait jól bekarmolja, majd teljesen szétterpeszti
- hanyatt fekve mindkét nyújtott térdhajlatot erősen leszorítja az ágyba ill. a gipszbe
- hanyatt fekve a farizmok megfeszítésével a medencét emelje fel
- ágy szélére kiülve váltva lengeti a lábait (térdét kinyújtja és behajlítja)
- ágy szélére kiülve nyújtott lábakat teljesen nagy terpeszbe nyitja, zárja, mely az oldalsó farizmot erősíti.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink