Saroktörés elmozdulás nélkül

Kérdés

A tanácsát szeretném kérni! Leányomnak autobaleset következtében eltörött a jobb lábán a sarokcsontja, elmozdulás nélkül. Diagnózis: Fract.tuber calnelei sine disloc. l.d. contusio orni l.s. abrasio reg.mail. lat .l.s

A lábát nem gipszelték be, de 4 hétig nem állhat rá, utána fokozatos terhelést javasolt az orvos.
Mit jelent a fokozatos terhelés, illetve szükség van-e valami speciális gyógytornára, hogy mielőbb helyre jöjjön a lába?

Válasz

A gyógytornász a saját funkcióvizsgálata alapján speciális gyakorlatok segítségével fokozatosan javítja a mozgásterjedelmet, az izmok aktivitását az izomerőskálán az egytől (izom rezdülése) a normális ötös izomerőig.

A gyógytorna egyénre szabott, céloknak megfelelően (fájdalom csillapítása, keringés javítása, mozgásterjedelem növelése, izomegyensúly helyreállítása, stb) fejlesztő gyakorlatokból áll. A tornával a meglévő komfortérzéssel végezhető mozgáspályán belül kell (úgynevezett zárt kinetikus láncban) mozgatni a sérült lábat, pl. a térdet hajlítani és nyújtani, minimális erőkifejtéssel, hogy végig kontroll alatt tudja tartani a mozgást.

A nem sérült lábbal próbálja először a gyakorlatokat, a másik lábával később ismételgesse annyiszor, ahányszor kellemes érzéssel tudja csinálni. Ne az erőkifejtés nagyságával fokozza a terhelést, hanem az ismétlésszám növelésével. Mindenképpen kérje szakember segítségét a teljes gyógyulás érdekében!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink