Sántítás csípőből

Kérdés

Csípőízületi gyulladásom volt két hónappal ezelőtt. Már nincs fájdalmam, meggyógyultam, mégis sántítok. Mit tehetnék ellene?

Válasz

A sántítás oka lehet a kontraktura (ízületi mozgáskorlátozottság), izomgyengeség, végtagrövidülés és ízületi instabilitás, rossz beidegződés. Gyakran egyszerre több okra vezethető vissza (pl. végtagrövidülés kontrakturával együtt), ezért a sántítás típusának meghatározása csak részletes vizsgálattal lehetséges.

Az ízületi mozgásbeszűkülés a lassú járásnál nem okoz sántítást, csak a hosszú léptű, gyors járásnál jelentkezik. Az ízületi mozgás teljes hiánya (ankylosis) mindig mutat mozgáseltérést, ennek jellege és mértéke a merev ízület adottságaitól (csípő, térd, felső ugróízület) függ és attól is, hogy milyen helyzetben (hajlított, nyújtott, kifordított, befordított) rögzült.

Tesztekkel vizsgálhatjuk az alsó végtag izmainak erejét, melynek gyengülése, hiánya járás közben sántítást okoz. A Trendelenburg-tünet pozitivitása az oldalsó és kis farizom gyengeségét jelzi.

A végtagrövidülés kompenzálása az ágyéki gerincszakasz oldalirányú görbületével, a medence süllyesztésével és előlábtámasszal valósul meg.

Az ízületi instabilitás a támaszkodási fázisban az alátámasztás bizonytalansága miatt okoz mozgásciklus eltérést a két alsó végtagban.

Míg a rossz automatizmusról folyamatos odafigyeléssel egyedül is könnyen le lehet szokni, addig a többi esetben tapasztalt gyógytornász irányításával rendezendő a sántítás.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink