Rossz lábtartás kisgyermeknél

Kérdés

A honlapon oalvastam a cikket a hason altatott babák lábtartási és csípő gyengeségi problémájáról.Kislányom 14 hónapos nagyon kifelé tartja a lábát pár hetes kora óta hason alszik elterülve nem nagyon mozdult mert mindig úgy kel fel ahogy én lefektetem.
Sok orvosnál megfordultunk mióta felált (egy éves elmúlt) hiszen nagyon csúnyán néz ki kifelé tartott lábfejjel. Nem találtak rendellenességet egy helyen azt mondták ha elkezd magátol járni megerősödik és egyenesen fogja tartani a lábát.A diagnózis mindenhol az volt hogy laza a csípője és így az ínszalagok is lazák a lábában. Dévényi anna féle módszert is javasoltak ahol aztmondták hypotóm de eddig semmilyen rendellenesség nem volt a fejlődésünkben tény hogy nem olyan mozgékony baba de 4 hónaposan megfordult, 7 hónaposan kúszott, 9 hónaposan mászott és egy éves volt amikor a bútorokba kapaszkodva felállt. Végigsírta a kezelést, nem tudom mi tévő legyek, mert rossz nézni ahogy Chaplin-esen teszi a lábát. Hova fordulhatok, mi az esély a gyógyulásra? Itthon nem tudnám tornáztatni a csípőjét és a kislábát. Mennyi idő lehet rendbehozni a lábát, mit tudna ajánlani?

Válasz

Örülök, hogy a rendellenességek meglétét kizárták. A leírás alapján úgy gondolom egy átgondolt, játékos hangulatú mozgásfejlesztő programot (néhány eleme: testkép kialakításának, a téri tájékozódásnak, alapmozgásoknak, szenzomotoros ismeretszerzésnek, motivációs/felfedezési készségeknek fejlesztése) lenne érdemes bevezetni. Csupán a bejegyzése alapján ez - kisgyermeknél különösen - nem meghatározható, ezért a szóba jöhető gyakorlatok elsajátítása végett a területen jártas gyógytornásszal történő személyes konzultáció szükséges.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink