Részleges térdszalag szakadás utáni gyógytorna

Kérdés

Az egyik ismerősömnek részleges térdszalag szakadása van. Volt orvosnál aki azt mondta, hogy nem kell megműteni, de gyógytornáznia kell. Viszont ő külföldön dolgozik és nem tud eljárni gyógytornára, így nem tudja hogy mit kell csinálni. Ilyenkor milyen gyógytorna ajánlott? Nekem júliusban volt térdműtétem, de másfajta, és nem merem neki mondani, hogy mit csináljon, mert nem biztos, hogy az neki is jó. Kb. 110 fokban tudja hajlítani a lábát.

Válasz

Keresztszalagsérülés utáni rehabilitációs szakaszok a következők:

1. Gyógyulási gyulladás szakasza (48-72 óra)
Első naptól elkezdhető az óvatos torna. Az ízület duzzanatának csökkentése érintéses kryoterápiával történhet, CPM mozgatógéppel kimozgatható a térd, manuálisan a térdkalács mobilizálandó.

2. Regenerációs fázis (2. naptól a 6. hétig)
A 4-6. hétig csak limitált mozgásterjedelemben mozgatható a térd, állapot függvényében 15-60/90 fokban. Részleges vagy teljes tehermentesítés a megengedett. Csak zárt kinetikus láncú gyakorlatokat végezzen, vagyis a talpa megtámaszkodik a falnak, labdának vagy a padlónak. Gyakorlati példaként, háttal falnak támaszkodva teli talpon áll és kicsit leereszkedik térdhajlítással, majd nyújtja a térdét.

3. Érési szakasz (a 3. héttől 1 évig!)
A 4-6. héttől már forszírozható a térd végnyújtása, az elülső combizom erősítése, a propriocepció és járásegyensúly fejlesztése óriáslabdával, ülőkorongon, instabil felszínen állva. Nyílt láncú gyakorlatokat végezhet pl. háton fekve, térdhajlatban átkulcsolva a lábat, térdnyújtás a magasba. A talpa nincs alátámasztva.

A 3. hónaptól futás, hirtelen irányváltoztatások, trambulinon ugrálás, a 4-5. hónaptól a sportolás is megengedett.

A munkában, hétköznapi tevékenységek végzése közben előforduló káros mozdulatokat mindig kerülje!
Ezek a maximális hajlításból, pl. guggolásból történő felállás vagy az erőteljes passzív térdnyújtás, ami a végrotációt akadályozza a zárt ízületi helyzetben, és ha hirtelen csavarás történik a kinyújtott térdben, pl. hirtelen, nagy erővel vagy súllyal történik a törzsfordítás (ágy melletti betegápolás, betegemelés vagy bizonyos sportok közben).

Elhúzódhat a térdsérülés gyógyulása, ezért érdemes már az elején személyesen konzultálni a rehabilitációs szakemberekkel.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink