Részleges ínszalag-szakadás – fejlemények

Kérdés

Nemrégiben írtam a részleges ínszalag szakadásomról, köszönöm válaszát. Most már majdnem két hete vették le a gipszet, és mondta a háziorvos, hogy tornáztatni kellene. Nekem a lábujjak mozgatását se mondták és a spicceléseset sem. Csak folyton azt hallottam, pihentessem, polcoljam fel... Ma elmentem a sebészetre ez volt az 5. orvos az öt hét alatt, de ő már azért szólt, hogy rég terhelni kellene azt a lábat. Írt fel gyógytornát is 10 alkalomra, be is jelentkeztem. Ott azzal fogadtak, hogy nagyon fog fájni a kezelés főleg az elején, valamint hiányolták az alátámasztást a sérülésemről. Mivel csak egy röntgen leletem van, amin az áll, törés nincs. Semmi dokumentumom nincs arról, hogy részleges ínszalag-szakadás, hány szalag sérült. Szerintük MR-re is kellett volna küldeni. Eléggé tanácstalan vagyok, de legalább a tornáztatást hivatalosan is megkezdtem.

Válasz

Részleges szalagszakadást nem szükséges képalkotó eljárással alátámasztani. Fizikális vizsgálattal megerősíthető a sérülés ténye.

A boka körül kb. száz szalagból álló szalagrendszer található. Ha közülük egy fontosabb szalag teljesen elszakad, azt "tartott ízületi" rtg-felvétel is kimutatja – ilyen eset műtétet indokol.

MR vizsgálatra előjegyzést felvenni néhány héttel későbbre akut bokatrauma esetén némileg furcsán hangzik az elsősegélynyújtás területén.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink