Részleges ínszalag-szakadás

Kérdés

Július 1-én rossz lépés következtében kiment a bokám, nagyon fájt utána és be is dagadt. Mivel ülő munkát végzek, gondoltam elég ha vizesruházom-fáslizom, nem gondoltam semmi rosszra 3 nap múlva már nem látszott a boka olyan dagadt volt és kezdett belilulni alatta. Másnap bementem a sűrgősségire, ahol egyből megröngeneztették, kiderült törés nincs. Nekem mégis begipszelték, fekvővel a lábam, de indokot nem hallottam miért. Egy hét múlva kotrollon aki volt orvos azt mondta, minimum 2-3 ínszalag sérült részlegesen. Még egy hétre fekvő gipsz és hasba inekció 10 napig. Mikor letelt lecserélték járóra, két hét múlva kellett mennem, újabb doki, lecseszett miért nem adtam tovább az injekciót? Felírt emelt dózist három hétre és hagyta a gipszet is még. Pár nap múlva eltört a talpa és bementem kérni a cseréjét. Aki akkor volt hülyének nézett minek a gipszem? Levette és egy fűzős rögzítőt írt. Most még nem telt le a két hét, mire visszahívtak, de a háziorvos szerint beállt a bokám, mert ezt már rég gyógytornáztatni kellene. Mit tanácsol, mi tévő legyek?

Válasz

Szalagszakadás miatt gipszelték, megfelelő gondossággal. Gipszben a lábujjak tornáztatását jó elvégezni, annál többet nem lehetett volna tenni.
Most fokozatosan növekvő terhelés szükséges. Vegyen elő egy szobamérleget, cipő nélkül álljon rá csak a sérült lábával, a másikon maradjon cipő, asztalra támaszkodjon. Szemkontroll mellett figyelje mekkora súllyal terheli, jegyezze meg ezt az érzést, mert járás közben is ennyi súly kerülhet lábára, melyet naponta pár kg-mal emelhet. A mérlegen állva végezhet térdhajlítást (guggolás irányába le), majd kinyújtja a térdét, többször ismételve.
Lépcsőn lefelé menet ne fordítsa ki a lábfejét.
Ne feküdjön egész nap, járkáljon óránként. Ülve a felpolcolás szükséges, főleg, ha bedagad.
A bokáját már ilyenkor is mozgatni kell pipa és spicc váltogatásával. Kombinálva pipa + ujjak terpesztése, majd spicc + ujjak hajlítása.
Vízben végzett gyakorlatok, úszás sokat segítene.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink