Patella stabilizációs program

Kérdés

Körülbelül három éve ficamodik a térdkalácsom. A bal 15 alkalommal, a jobb 3-4 alakalommal ficamodott ki eddig. Két héttel ezelőtt testnevelés órán csúnyán kificamodott a bal térdkalácsom, azóta sem tudom kinyújtani rendesen és még mindig fájdalmat érzek benne. Felkerestünk egy elismert szakorvost, aki rögtön MRI-re küldött. Diagnózisként felállították, hogy "medialis retinaculum complexben relatíve nagy kiterjedésű, részleges szakadás látható". Fiatal korommal (16) indokolva a doktor úr egyenlőre patella stabilizációs gyógytornát javasolt hat héten keresztül, de csak miután elmúlik a jelenlegi fájdalom, melynek megszüntetésére innorheuma párakötést írt fel. Nos, egyikről sem mondott semmi többet. Nem igazán találok feladatokat amiket el tudnék végezni, valamint erről a kötésről sem találok semmi konkrétat. Tudna-e esetleg gyakorlatokat javasolni? Vagy a párakötéssel kapcsolatban valami támpontot adni? Segítségét előre is köszönöm!

Válasz

Véleményem szerint kevéssé mozdítja elő a gyógyulási folyamatot a párakötés, de nem szteroid gyulladáscsökkentő krémmel érdemes bekenni naponta kétszer-háromszor (pl. Innorheuma balzsam, Flector EP gél, Fastum gél, Diclac gél, Diclofenac gél, Voltaren gél).
Az állapot súlyossága és a mozgásterápia típusa gyógytornász személyes közreműködését igényli hat hétig, ettől nem lehet eltekinteni. Keresse fel a területi szakrendelő ortopédiai rendelését és gyógytornászát, az általuk betanított gyakorlatokat végezze az eredményes gyógyulás érdekében!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink