Otthoni gyógytorna bütyökműtét után

Kérdés

Öt hete volt mindkét lábamon Hallux valgus metatarsus osteotomia az I. ujj régiójában. Két-két tűződróttal rögzítették, valamint a bal II-és MTP ízületet is drót rögzíti a capsulotomia után. Egy hét mùlva kontroll, aztán kiveszik a drótokat. Gondolom merev lesz a nagyujjam, mert a drót miatt nem tudtam mozgatni. Mit tudok majd tenni,hogy mielőbb normálisan használhassam, és ez kb.mennyi időbe telik majd?

Van még egy dolog, ami a bal lábamnál nem hagy nyugodni: a műtét és a varratszedés után is az volt a röntgenen, hogy: "a tört végek között egyharmad csontszélességnyi lateralis dislocatio van". Azzal mi lesz a gyógyulásnál és majd a használatnál?

Válasz

A csontszövet gyógyulási ideje 6-8 hét, melynek végére a tört végeket minden oldalról ívesen körbeöleli az új csont, a callus, ami kitölti a végek közt levő űrt.
A teljes rehabilitáció kb. 3 hónap. Fekete nadálytővel érdemes bekenni, rövid ideig langyos vízben és szárazon mozgatni az ujjakat terpesztés, majd hajlítás irányába hangsúlyosan, sőt a kézujja ellenállásával szemben. Kinezio tapasz és szakszerűen kontrollált gyógytorna eredményesebbé teszi a rehabilitációt.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink