Nem javul a szárkapocsnál törött láb

Kérdés

Június 15-én bokatörést szenvedtem, amit 16-án meg is mûtöttek.
A szárkapocs csontom tört úgy, hogy egy ékalak kitört belôle és x alakban keresztezôdött a csont a röntgen felvétel szerint. Ezt 8 lyukú fémlappal rögzítették. Belbokánál a sípcsontom is elmozdult egy kicsit, amit húzóhurokkal oldottak meg. Július 31-én vették le a gipszet 6 hét után (3 hét fekvô, majd 3 hét járógipsz volt). Majd 2 hét múlva a kontroll vizsgálaton írtak ki 12-12 alkalom vizes, illetve száraz tornát.

Eleinte hírtelen nagyon sokat javult, nagyon szépen tudtam vele menni és fájdalmam sem volt. 2 hét után egyik napról a másikra hatalmas fájdalmaim lettek és alig tudtam menni. Akkor azt mondták, hogy megerôltettem és leállították a tornát is 2 hétre. Most ott tartok, hogy 1 hete járok megint, csak a vizesre, de egyszerûen nem javul. Pihenô állapotból, ha elindulok (ülés, fekvés után) alig tudok menni és a lábfejem (hajlatában) mindig szúr és egy-kettôt pattan is. Csak lassan, bicegve tudok menni. Igaz ez már nem fáj annyira, de még mindig nehéz a mozgás vele.

Továbbá azt is megfigyeltem, hogy amikor a vizes tornán vagyok, akkor utána mindig piros és melegebb az érintett lábam és hidegrázásom is van. Nem tudom, hogy ezek a dolgok normálisak-e. Vérképem szerint csak minimális gyulladás van a szervezetemben és a csontok is rendben vannak, ezekkel nincs semmi baj a megismételt röntgen szerint. A vizestorna mellett tornáztatom (persze csak az elôírások szerint). Fürdôsóval (bükfürdôi) is szoktam fürödni, mert azt is ajánlották. Jegelem amikor gyulladtnak érzem... úgy érzem, hogy mindent megteszek mégis semmi elôrehaladást nem látok! Kérdésem az volna, hogy ez tényleg normális, vagy valami gond van?

Válasz

Nehéz Önnek úgy válaszolni, hogy nem vizsgálom meg a sérült lábát, nem ismerem az objektív terhelhetőségét. Amit a leírtak alapján biztosnak vélek az az, hogy a gipsz utáni 2. héten valami történt, mert hirtelen nem romlik ennyit ok nélkül. Lehetett félficam, ficam, keringési elégtelenség miatti ödéma, túlerőltetés...

Javaslataim: a fokozatosságot és a gyógytornász utasítását mindig be kell tartani! A jegelés helyett jobbnak tartom a hidegvizes borogatást 10 percre hőelvonás céljából, ha meleg lenne. Vizes torna hőfoka maximum 32 fok és ideje maximum húsz perc legyen! Nap közben többször fel kell polcolni és vénás tornát gyakorolni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink