Miostatikus kontraktúra oldása – Sherrington technikák

Kérdés

Milyen mobilizációs technikával tudjuk az Achilles-ín zsugorodását oldani, a rövidült háromfejű izmot (m. triceps surae) nyújtani?

Válasz

Sherrington 1 - Az antagonista izom kifárasztása

Az antagonista izom megfeszíttetésével reflexesen ellazul az agonista izom. A mozgás végén ellazíttatjuk az antagonistát, majd aktív vagy passzív módon tovább nyújtjuk a rövidült agonista izmot.

Ha nem jutna el gyógytornászhoz, akkor sem marad le a Sherrington 1-ről. Önállóan alkalmazható gyakorlat: erdei kiránduláson emelkedőn erős lábfej felhúzással lépjen előre, majd ellazítva támassza talpra, lassan lépjen előre a másik lábbal úgy, hogy a sarka minél tovább lent maradjon.

Sherrington 2 - Reciprok gátlás

Az agonista izmot megnyújtjuk egészen a fájdalomhatárig. Ezen a ponton megfeszíttetjük az agonista izmot ellenállással szemben, majd lazítsa el, és azonnal tovább nyújtjuk az új fájdalomhatárig.

Sherrington 2 otthon végezhető gyakorlata: Például álljon féltalppal egy lépcsőre úgy, hogy a talpa közepétől sarokig a levegőben legyen, csak az előlábra támaszkodjon. Álljon lábujjhegyre jó magasra! Majd engedje le a sarkat a lépcső szintje alá, amilyen mélyre tudja!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink