Korral jár?

Kérdés

Az édesanyám 74 éves és csípőficamos. Sajnos az a csípőízülete fáj amelyiken a "terhet" cipeli. Voltunk már reumatológusnál, de csak az a válasz,hogy korral jár. Kérdezem én ha valaki öreg, annak már mindegy? Mert akkor nem akarok megöregedni :)
Nincsen csontritkulása, csak a mozgás nagyon nehézkes illetve nagyon fájdalmas a mozgás számára. Rengeteg féle gyógynövényes szert kipróbáltunk már, de nem hatnak. Rendszeresen fogyaszt kalcium, magnézium pezsgőtablettát. Sok gyümölcsöt eszik Mondhatom,hogy nagyon egészségesen él. Vékony testalkatú. Szeretnék valamilyen megoldást találni a fájdalmai csökkentésére.

Válasz

Az egészséges csípőízülete túlterhelés miatt fáj, arthrosis (ízületi kopás) kezd kialakulni. Mozgásterápiával lehet a kopást késleltetni, fizikoterápiás kezelésekkel a fájdalmat csökkenteni. A gyógytornában célszerű a csípőízületi mozgáspályák növelése, a combtávolító izmok, az oldalsó-, és hátsó farizmok, a csípőbefordító izmok erősítése; a combközelítő-, hajlító-,és csípőkifordító izmok nyújtása; az alsó gerinc mozgásainak a megőrzésével a medence optimális dőlésszögének beállítása, az alsó végtag izomzatának az erősítése, megfelelő segédeszközök használatának megtanulása, helyes járásritmus kalakítása.
Ezen technikák elsajátításához kérje gyógytornász segítségét, majd napi rendszerességgel végezheti önállóan is otthonában. Az életminőségen bármely életkorban javíthatunk.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink