Kificamodott térdkalács és bokatörés, kései röntgen észrevétel

Kérdés

Hat és fél héttel ezelőtt kificamodott a térdkalácsom (mely „spontán reponálódott”) és a bokám is eltört. A térdemmel nem volt műtét - bár azt mondták, hogy elszakadt egy térdszalagom -, a bokámon pedig műanyag gipsz volt, melyben csak mankóval közlekedtem.
Egy héttel ezelőtt végre leszedték a gipszet és azt mondta a doktor úr, hogy nincs szükségem gyógytornára, mert nem volt olyan mértékű a baleset, enélkül is rendbe fog jönni. De én úgy érzem, hogy mégis lehetne tenni a gyógyulás érdekében.

A diagnózisok az alábbiak voltak:

Legelső alkalommal, április 12-én:
Diagnózis: „Fract. proc. post. tibia dist. l. s.
Rupt. lig. collat. med. gen. sin.”
Vélemény: A bal tibia Volkmann háromszögén jól álló törés látható.

Aztán a térdemről kiderült ez, május 7-én:
A bal femur medialis condylusa 6 mm-es abfractalódott corticalis van.

A legutóbbi alkalommal, május 20-án pedig az alábbi diagnózist kaptam:
A bal femur medialis condylusa mellett korábban leírt 6 mm-es abfractio változatlanul ábrázolódik.
A Volkmann-háromszög töréstelepében állás jó. Kp. mennyiségű callus képződött.
Javaslat: részterhelés mellett – 5, 10 kg – mankóval járhat. Térd fájdalmas területének borogatása, jegelés, Activon gel használata, gumiszövetes térdrögzítő

Ahogy azt javasolták, azóta próbálok járni a mankóval, egyre jobban terhelve, de a bokám még nem igazán úgy hajlik, mint kéne. De a térdem jobban aggaszt. Az első héten oldalsínes térdrögzítőm volt, de annyira elszorította a keringésem, hogy le kellett venni. Azóta fásli és gumis térdszorítóim voltak; jegeltem, kenegettem reumakrémekkel. Azonban továbbra is fel van duzzadva, és körülbelül 90 fokban tudom maximum behajlítani. Úgy érzem, hogy feszül, mintha „valami útban lenne”, akadályozná a behajlítást. Azt mondták, hogy ez valószínűleg a leszakadt 6 mm-es kéregállomány miatt lehet, amit csak később vettek észre a röntgenen, és hogy ezzel nem kell semmit csinálnom, majd felszívódik idővel.

Mit javasol, milyen mozdulatokkal tudnám fokozni mind a térdem, mind a bokám gyógyulását a javasolt tevékenységeken túl? Hogy tudnám fokozni a térdem hajlíthatóságát?

Válasz

Nyilván minden eset más, és csupán egy bejegyzés alapján nem is foglalnék állást, de mérvadó sebészeti tankönyvek szerint a röntgenfelvétel elemzése során felmerülő osteochondrális sérülés gyanúja esetén arthroscopia szükséges. Így a letört darab mérettől függően visszarögzíthető vagy eltávolítható a jó prognózis érdekében. A rehabilitációhoz mindenképp szükség van gyógytornára.

A bokasérülése után a lábfej hátrafeszítése elleni küzdelem még sok gyakorlást és türelmet igényel. A gyógyulás érdekében naponta többször mozgassa a lábát, ödéma esetén polcolja fel.
Gyógytorna gyakorlatok fekve:

 • pipa-spicc váltogatása (a pipa legyen hangsúlyos)
 • talpak kifelé forgatása
 • két irányba bokakörzés
 • ujjak bekarmolása, kilökése terpeszbe
 • térdhajlatot leszorít az ágyra comb megfeszítésével
 • combfeszítés "lábfej" felhúzásával saroknyújtózással – a  gyakorlatot akkor végzi jól, ha a sarok néhány mm-t felemelkedik
 • kis labdát a térd alá helyezve combfeszítés "lábfej" felhúzásával saroknyújtózással – törekedjen a teljes kinyújtásra
 • az ép lábat talpra húzva a sérült végtagot saroknyújtással teljesen egyenes térddel felemeljük
 • biciklizzen a levegőben a lábakkal

Ezeket egészítse ki álló gyakorlatokkal:

 • páros lábbal sarokra emelkedés
 • teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön

Nyújtással fejezze be:
támadóállás, jó láb elől, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde legyen nyújtva (Achilles-ín nyújtás)

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink