Két hónappal műtét után

Kérdés

Két hónapja műtöttek Achilles-ín szakadással. A mai kontroll után azt mondta a doki hogy meggyógyultam. Nem rendelt el gyógytornát. Mehetek dolgozni is, ha birok. Korábban kértem tanácsokat Öntől, tornáztattam és járkáltam is óvatosan. A doki szerint a másik lábamban is el fog szakadni az ín előbb-utóbb. Mit tanácsol, járkáljak, kerékpározzak, cross-trainer, gyógytorna? Szeretném bejáratni a sérült lábam és megelőzni az újabb szakadást.

Válasz

Egyfelől egy jó sportcipővel (nem kitaposott) és a sérült lábon sport bokavédővel, a nem sérült lábon bokagumival kivédhető a sport közben szerzett Achilles-ín sérülés. A hétköznapokban lúdtalp esetén talpbetéttel, végtaghosszkülönbség esetén a rövidebb láb cipőjébe helyezett szilikonos sarokemelővel biztosíthatja az optimális statikai helyzetet.

Kerülje az extrém sportokat és az extra terheléssel járó helyzeteket. Rendszeres és fokozatos szimmetrikus mozgásterápiával érheti el az ugróízület stabilitását, és a triceps surae (vádli) megfelelő terhelhetőségét, rugalmasságát.

Naponta végezzen excentrikus (gravitáció irányában végzett, kontrollált) gyakorlatokat:
Álljon féltalppal egy lépcsőre (a talp közepétől sarokig a levegőben, az előláb támaszkodik)! Álljon lábujjhegyre jó magasra! Az emelést csak az ép láb izmaival és a kar segítségével végezze! A sérült láb csak passzívan, erőkifejtés nélkül emelkedik lábujjra. A testsúlyt áthelyezi a sérült lábra(!), és engedje a sarkat a lépcső szintje alá, amilyen mélyre tudja! Ismét testsúly áthelyezés a jó lábra, és emelkedjen kiindulóhelyzetbe! 15x ismételje mindkét lábra. Nyújtással fejezze be.

Sétáljon, kiránduljon emelkedőn, hegyre fel, előre néző lábujjakkal!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink