Járáskor mindkét láb fájdalma

Kérdés

Amikor járok, mindkét lábba sugárzik a fájdalmam. Ha megállok, nem szűnik meg, csak ha előrehajolok, leguggolok vagy lefekszem. Biciklivel könnyebben közlekedek, mint gyalog, mert akkor nem fáj. Érszűkület vagy gerincbetegség okozza?

Válasz

Érszűkület következtében fellépő lábfájdalom megállásra mindig megszűnik, ezért nevezik kirakatbetegségnek.

Az Ön esetében az ágyéki gerinccsatorna csontos szűkülete, azaz canalis spinalis stenosis okozhatja az említett tüneteket. A neurogén claudikáció döntően az L4-S1 csigolyák magasságából eredő, tartás- és terhelésfüggő fájdalom. Jellemző, hogy az ágyéki homorulat csökkentése esetleg kiegyenesítése csökkenti a cauda rostok vongálódását, ami a fájdalom azonnali megszűnéséhez vezet.
Műszeres diagnosztikus vizsgálattal alátámasztható a tünetcsoport.

A perifériás idegrendszer károsodását, gerincsérv kialakulását felgyorsító tényezők mellőzését ajánlom figyelmébe. Ilyenek a dohányzás, emelés rossz tartásban és előnytelen technikával, túlsúly, sport- és labdajátékok közben szerzett ismétlődő mikrotraumák. A magas sarkú cipő viselése megterheli a gerincoszlopunkat, ezért ne viselje egész nap. Ne sokáig álljon, üljön egy helyben. Aki ülő munkát végez, óránként álljon fel, sétáljon, nyújtózkodjon. A reggeli felkelés után fokozatosan járassa be az ízületeit. Cipekedéskor egyenlő arányban ossza el a súlyt, hogy mindkét kezébe egyforma teher jusson.

Ha ezeket a tényezőket elkerüli, emellett rendszeresen erősíti hasizmait és hátizmait, minden reggel nyújtózkodik végtagjaival az ágyban, akkor csökkenni fognak a panaszai.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink