Helyes járás járógipsszel

Kérdés

Először is megköszönném a hasznos tanácsait, mivel már kezdem megszokni a járást - igaz még inkább járóbot segítségével. Most az lenne a kérdésem, hogyan tartsam vagy lépjek helyesen a gipszelt lábammal, mert a lábfej derékszögben van rögzitve, így ha a talpam egyenesen teszem a földre, akkor kifelé kell vele lépkednem. Ez így helyes vagy van más technika, amit alkalmazhatok?
Ezenkívül a sarok- és bokatáji ízületi fájdalmak normálisak-e, mert azokat egyenlőre nem tudom tornáztatni, mivel rögzítve vannak, vagy a járástól idővel enyhülnek? Meg lehet határozni, hogy esetleg napi hány órát terhelhetem, vagy minél többet járok, annál jobb?

Válasz

Jelenleg a gyakori járás, kis terhelések és azt követően a láb felpolcolása a legfontosabbak.
A botot az ép oldali kézben fogja! Arra figyelnie kell, hogy a lábát lehetőleg ne fordítsa kifelé (a térdkalács és nagylábujj előre nézzen), ezt úgy éri el, hogy a térdét magasra felhúzva emeli előre lépéskor (ne oldalra lendítse nyújtva a teljes végtagot)!

Járkálások közötti időben - kb. kétóránként - tornázzon.
A lábujjak öt perces bekarmolása, kinyújtása, terpesztése, zárása javítja a bokaízület keringését, csillapítja a fájdalmat.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink