Gyulladásos csípőízület?

Kérdés

Több mint 3 éve műtöttek csípőprotézissel. A műtétet követő 3-ik naptó kb.4 hétig kisebb lázzal feküdtem, amire a kórházban csupán paracetamolt adtak. A láztól csupán itthon szabadúltam meg antibiotikum segítségével. Sajnos azóta se tudok sokat járni, egy-két óra járás után fájdalmaim vannak a csípőmben. Pár napja többet kellett járkáljak és most akkor is érzek fájdalmat, ha pihenek, fekszek, ülök. Lehet-e ez egy gyulladás jele, és ha igen akkor mi a teendő?

Válasz

Azt gondolom, hogy a nagyobb terhelésre néhány izom begörcsölt, spasztikus lett. A műtét olyan régen volt, hogy az a gyulladás - ami orvosi beavatkozás után gyakori - már elmúlt. Műtét utáni rehabilitációnak az a jelentősége, hogy a felbomlott izomegyensúlyt visszaállítja, mozgásterjedelmet növeli, fájdalmat csillapítja. Ha ez elmaradt, most is érdemes gyógytornász segítségét kérni a gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanulásához. Néhányat kiemelnék a panaszai megszűntetése érdekében:
1. Tilos keresztbe tett lábbal ülni.
2. Feküdjön sokat hasonfekve terpeszben. Lábujjra állított lábbal, kifeszített térddel lépegessen felfelé (váltott lábbal). Majd az egyik lábát vigye ki oldalra 10x (kifeszített térddel), utána lábcsere.
3. Háton fekve, talpon a láb, egyik térdet felhúzza (max. 90 fokig), körözzön a térdével két irányban. Ismételje meg a másikkal is.
4. Háton fekve, nyújtott lábbal megfeszíti egyszerre a farizmot, combizmot, térdeket leszorítja, lábfejet felhúzza és a talpával, sarkaival nyújtózik a fal felé. Váltott lábbal is végezheti a tolást.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink