Gördülőtalpas cipő

Kérdés

Van haszna a gördülőtalpas cipőnek? Csupa elméleti infót találtam róla, gyakorlatban van valakinek tapasztalata? Nagyon köszönöm!

Válasz

Ajánlani tudom sportoláshoz, álló munkát végzőknek, szabadidős tevékenységhez a gördülőtalpas cipőket, mert a járást gazdaságosabbá teszi, az ízületeket egyenletesen terheli, az izmokat dinamikus mozgásra készteti.

Tapasztalatom szerint a futószalagos és sífutópados edzés ideálisabb gördülőtalpas cipőben, mert a medence dőlésszögét optimalizálja - elkerülve az ízületek és a porckorong felesleges terhelését. Terhesek is hordhatják, de ne terhesség idején kezdjenek hozzászokni, mert megváltoztatja a gerinc statikai helyzetét. Lépcsőzni lehet benne, de nehéz, ezzel is erősíti az izmokat. A futás gördülőtalpas cipőben több kalóriát éget el, mint normál edzőcipőben, így a fogyókúra is hatékonyabbá válik. Mozgólépcsőn kapaszkodni kell benne, vagy éljen a helyzettel, ami alkalmas a koordináció fejlesztésére.

Rendelőnkben pácienseinknek az instabil cipőben speciális terápiás gyakorlatsort tanítunk, mellyel a sportsérülések megelőzhetők, ill. gyorsan rehabilitálhatók (proprioceptív reedukáció, funkcionális tréning).

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink