Futás térdproblémával

Kérdés

36 éves nő vagyok, aki hosszú évek óta életvitelszerűen (heti 4-5 alkalommal 6-8 km-t) futópadon fut.
Egy éve térdproblémáim jelentkeztek a felgyülemlett folyadék miatt. Kaptam rá szteroid inj. kúrát, porcépítőket szedtem, úsztam, tornáztattam, pihentettem. A műtét lehetősége már akkor szóba került, de én még időt kértem magamnak, a lábamnak, hátha önmagától megoldódik a dolog.
Rendszeresen azóta nem mozogtam. Túrázgatások, egy-egy fallabda vagy spinning, semmi folyamatos komoly megerőltetés.
3 hete vettem meg a bérletemet és próbáltam folyamatos lassú terhelés mellett elkezdeni a futást. Szigorúan csak minden másnap 4-5 km-t hosszú bemelegítés és levezetés,nyújtás mellett.
Ismét szteroidot kapok és porcépítőt....és úgy tűnik, elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.
Én csináltam valamit rosszul? A kérdésem az lenne,milyen valóban hatásos mozgásforma jöhet szóba nálam és van-e rá esély, hogy még futhatok?
Úgy érzem,a testsúlyomat,a formámat és a lelkemet is :) csak a futással tudtam igazán karban tartani.
Azt olvastam az artroszkópos beavatkozásról,hogy egyáltalán nem jelentős és nem terheli meg a szervezetet. Ez valóban így van?
Nyilván az orvos számára egy idő elteltével minden műtét rutin... :)

Válasz

Az arthroscopiás műtéti eljárást a térdizületben történő metszéshez, sérült részecskék eltávolításához, az elváltozások helyreállításához használják. Ez a kisebb terheléssel járó beavatkozás nagyon rövid ideig tart, és lehetővé teszi, hogy a beteg már aznap haza mehessen. Ilyenkor a sebész két 4-5 mm-es metszést ejt a térden, majd egy világító optikai csövet (arthroscop) helyez be, amelyhez egy apró kamera van rögzítve, ennek képe képernyőn követhető. A sebész a képernyőt figyelve végezheti az operációt a ceruzavékonyságú eszközökkel anélkül, hogy fel kellene nyitni az egész térdet.

Ajánlott mozgásforma a Tai Chi: meditációs gyakorlatokból és lassú kör alakú mozgásokból áll: gyengéd, de tudatos seprő mozdulatok a karokkal és a lábakkal. A lazító, nyújtó és hajlító gyakorlatok kombinációja enyhíti a fájdalmat ízületi gyulladás esetén.

A vízi torna is ajánlott: jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését a felhajtóerő.

Szobakerékpározni, elliptikus padon hajtani lehet, de gördülőtalpas cipővel és elasztikus térdrögzítővel (sportoláshoz ajánlott típus). Szabadtéri futáshoz is így, lehetőleg gumiszőnyegen.

Fallabdázni tilos, mert a hirtelen csavarodások, oldalmozgások szalagsérüléseket, rándulásokat okoznak, a gyulladást fenntartják.

Antiphlogisztikus pakoláshoz kérjen receptet orvosától! Ez 12-24 órás, hatékony gyulladáscsökkentő pakolás.

Porcépítőt szedjen tovább, ússzon és tornázzon tovább!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink