Felkészülés Denks műtétre

Kérdés

Jövő héten Denks műtétem lesz. Mire kell felkészülnöm? Mennyire komoly műtét? Mennyi idő alatt jön rendbe a lábam? Gyógytorna milyen intenzívitással, mennyi ideig szükséges? (44 éves vagyok)

Válasz

A Denks műtét során a térdkalács ínának csontos tapadását csontblokkal együtt áthelyezik a megfelelő helyre, és ott csavarral rögzítik. Ezáltal megváltozik az elülső combizom (m. rectus femoris) húzási iránya és nem ficamodik ki a térdkalács.
A csontgyógyulás kb. 6 hét, a rehabilitáció kb. 3 hónapig elhúzódhat. Műtét után állítható térdrögzítőt kap, gipsz nem szükséges. Kb. 10 napig nem hajlíthatja a térdét, egy hétig nem terhelheti. A 4-6. hétig még csak kb. 30 fokban hajlíthatja, a 3. hétig részterheléssel, mankóval járhat. A 6. héttől megkezdhető a teljes terhelés.
Műtét előtt célszerű előre megtanulni és begyakorolni a műtét után végzendő torna elemeit. Ajánlottak a tromboembóliás és tüdőszövődmények, kontraktúra kialakulásának megelőzését célzó innervációs gyakorlatok, vénás torna begyakorlása, rugalmas pólya és segédeszközök (mankó) beszerzése.

1. Térdmobilizációs gyakorlat:
Feküdjön a hátára, közepes méretű labdát tegyen a sarka alá, és görgesse a labdát közelebb-távolabb úgy, hogy közben a térdét hajlítja, majd kinyújtja (ne forgassa a térdét se be, se ki).

2. Elülső combizom erősítő gyakorlat:
Talpra állított lábon, térdei között tartva a labdát 20x kinyújtja a lábát a magasba. Kössön 1kg-os tépőzáras súlyt a bokájára, és így végezze el a térdnyújtást.

3. Vénás tornagyakorlatok:
- háton fekve, két láb egymás mellett nyújtva, térdeket leszorít, ellazít (innervációs gyakorlat)
- lábujjakat bekarmol, majd szétterpeszt
- lábfejeket lefeszít, majd visszahúz
- lábfejekkel mindkét irányba köröz
- lábfejeket egymás felé, majd kifelé fordít
- egyik lábbal biciklizik a levegőben, a lábfej és lábujj is
- egyik lábat talpra húzza, a másikat magasba emeli és a lábfejjel 15-20 integetést végezzen
- egyik lábat nyújtott térddel ki-beforgatva magasba viszi, majd leteszi
- az előzőt lábfejintegetéssel végezze
- A kezét hasra teszi: kilégzés közben a has besüllyed, belégzésnél magasra emelkedik.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink