Eminentia törés

Kérdés

Következő kérdésem lenne Önhöz; tibia eminentia törésem volt (0.5-1 cm-es),az első keresztszalag nem nyúlt meg,orvosom visszahuzatta sípcsonton keresztüli csontfuraton,annak elején rögzítve.Az előrejelzett 6 hét fixált láb után milyen jellegű,és hosszúságú rehabilitációra számítsak,milyen tornát ajánlana itthonra és még mi segítheti elő esetlegesen a mielőbbi javulást?

Válasz

Mivel szalagsérülés nem történt, és a törés hat hét alatt terhelésstabilan összecsontosodik, így a 7. héttől gyors - tornában a fokozatosság elvét szem előtt tartandó - állapotrendeződésre számíthat.

Néhány gyógytorna gyakorlatot kiemelnék:
1. A comb elülső izmának erősítése bokasúllyal fokozható fekvő helyzetben végzett gyakorlatoknál.

2. Falhoz közel áll háttal úgy, hogy a sarkai érjenek a falnak, és a háta közepével szorítson egy közepes méretű labdát a falhoz. Csípőre tett kézzel, egyenes háttal lassan hajlítja a térdét, majd lassan kinyújtja. Közben hagyja a labdát gurulni a háta mögött, de az nem eshet le, és ne támaszkodjon rá teljes testsúllyal. Végezze 10x teli talpon, 10x lábujjhegyen állva, 10x lassan, 10x gyorsan. Kis szünet után megismételheti ujból.

3. Vállszélességű terpeszben állva, előre néző térdekkel félig leguggol, onnan gyorsan felszökken, visszaérkezik a kiinduló félig hajlított helyzetbe és 2 mp-ig megtartja. Így kontrolláltan szökdel 10x. Majd harántterpeszben (egyik láb elöl, másik hátul) ugyanígy szökken.

4. Egyéb tanácsok: a kálciumdús étrend (tej és tejtermékek) segítik a csontosodást. A koffein, nikotin, kóla nehezítik a kálcium beépülését a csontba - ezeket kerülje.

5. Sok gyaloglás, úszás javasolt a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink