Elülső keresztszalag szakadás

Kérdés

2009 márc.16-án történt a balesetem síelés közben. A térd keresztszalag részleges szakadását állapította meg a helyi sportorvos. Egy hónapig csak merevítővel járhattam. Utána elhagyhattam és gyógytornát írtak elő. Azóta tornázom mai napig is. Júniusban megbotlottam egy lépcsőfokban és eléggé erőteljesen megrándult a térdem. Ekkor gyulladáscsökkentőt szedtem 20 db-t orvos javaslatára. E kisebb sérülést követően elkészült az MRI-vizsgálat a térdemről, miszerint az elülső keresztszalag elszakadt. Július végén stabilitást is mértek, és ezen vizsgálatok bírtokában műtétet javasoltak.
Kérdésem a kővetkező: valóban meg kell műteni? Jelenlegi panaszaim:magas sarkú cipőben lépcsőn lefele menet fáj egy kicsit a térdem, meg gyakorlatok végzése közben természetesen a sérült lábam erőtlenebb, mint az egészséges egy kicsivel, ill. nem tudok 100%-ban leguggolni és futni. Ezek a jelenségek természetesek?

Válasz

Elterjedőben van egy - átlagcipőhöz képest - valamivel komolyabb beruházást igénylő, gördülőtalpas cipő, mely - paradoxnak tűnik, de épp ez a lényege - hossz- és oldalirányban is instabilitást nyújt. Ezzel a szaküzletekben, ill. gyógyászati segédeszköz boltokban kapható cipővel kedvező eredmények érhetőek el az Önéhez hasonló esetekben.

Az orvosi szakvéleményt, a műtét szükségességét bizonyára alapos kivizsgálás előzte meg. Ezt ezen az online fórumon nem kérdőjeleznénk meg.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink