Egy Achilles, két műtét

Kérdés

Márciusban elszakadt az Achilles-ínam, megműtötték és varratszedés után gipsz nélkül engedtek haza azzal, hogy fokozatosan terheljem. Másfél hónapra rá újból elszakadt egy rossz lépés után, hozzáteszem az első műtét során apró vágásokat ejtettek a lábamon és azon keresztül műtöttek. Most májusban megint műtöttek, de már 5 cm-es vágással, és volt három hét fekvő- és négy hét járógipszem. Két napja vette le a gipszet az orvos, hideg-meleg vizes áztatást, fokozatos terhelést, mankót és fáslit javasolt. Kérdésem az lenne, hogy az áztatás szükséges? Valamint: 2-3 perces járkálás után miért dagad a bokám és a lábfejem? Minek a mankó, amikor fájdalommentesen rá tudok állni a lábamra? Válaszát előre is köszönöm.

 

Válasz

A mankó tehermentesíti a sérült lábat. A mankó nem fájdalomcsillapító.

Az áztatás pontatlan és szokatlan, némiképp vicces szóhasználat, remélhetőleg váltófürdőre vagy skótzuhanyra gondolt az illető.
Váltófürdő kivitelezése: 5-10 másodpercenként átlépünk hideg vízből (16 Celsius fok) melegvizes edénybe (38-40 Celsius). Mindig hideggel fejezzük be!
Skótzuhany kivitelezése: 5-10 másodperces váltakozással hideg vagy meleg víz áramlik az egész testre.

Az ödéma oka, hogy a hosszú gipszrögzítés után a vénás pumpa, vénás keringés még nem tökéletes. A vénás torna is segít a zuhanyon és fáslin kívül.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink